VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

21 oktober 2014

Fraaie winstgroei AkzoNobel onder lastige marktomstandigheden

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Ondanks de weer wegglijdende Europese economie weet AkzoNobel de winstgevendheid te verhogen. Het concern houdt vast aan de doelstellingen voor 2015.

Beleggers zijn duidelijk onder de indruk van de prestaties van AkzoNobel.

Hoewel het concern 38 procent van de omzet uit de ontwikkelde Europese landen betrekt lijkt het door de recente verzwakking van de economie.

En dat wekt vertrouwen.

De stevige nettowinstgroei van 32 procent tot 205 miljoen euro was door analisten gemiddeld wel voorzien, maar desondanks stijgt de beurskoers van de fabrikant van onder meer Sikkens en Flexa-verf met ruim 5 procent na bekendmaking van de resultaten.

Het rapport over het derde kwartaal maakt duidelijk dat de door topman Ton Büchner in uitvoering is. "Operationeel exellent" zo luidt de ingeslagen weg.

Kortgezegd stelt Büchner winstgroei boven omzettoename, met als resultaat een efficiëntere organisatie met hogere winstmarges.

Aandeelhouders smullen daarvan, temeer omdat het concern ook minder conjunctuurgevoelig lijkt te zijn geworden.

Derde kwartaal sterk
Dat de marktomstandigheden niet gemakkelijk zijn blijkt uit het feit dat de omzet (-3 procent) verder onder druk is gekomen.

Volumes stegen weliswaar maar met 1 procent, maar dat werd meer dan teniet gedaan door negatieve valuta-effecten, prijsmix-effecten en desinvesteringen.

Het operationeel resultaat kwam uit op 335 miljoen euro, een verbetering van 11 procent als gevolg van efficiency-inspanningen en vooral door 20 miljoen euro aan lagere herstructureringskosten.

De operationele winstmarge, Return on Sales (ROS) verbeterde daardoor van 8,0 procent tot 9,1 procent. Daarmee heeft Büchner deze doelstelling voor 2015 al bereikt.

Exclusief herstructureringskosten komt de ROS zelfs al ruim boven de 10 procent uit. Niet verrassend is dat vooral de decoratieve verven het lastig hebben. De volumes bleven hier vlak. De omzet hier viel met 8 procent terug, vooral door desinvesteringen. De winstgevendheid steeg flink vooral door lagere herstructureringskosten.

Performance Coatings, verven voor verschillende sectoren als schepen, automotive en luchtvaart, verkochten wel meer verfblikken. Hogere herstructureringskosten drukten het resultaat echter.

Specialty Chemicals, elementen voor onder meer de papier- en plastic, cosmetica, farmaciee elektronicasector, bleef qua volumes vlak, terwijl de omzet met een procentje kromp.

Doelstellingen staan
Het is positief dat AkzoNobel de doelstellingen voor 2015 handhaaft en geen slag om de arm neemt gezien de tanende economische ontwikkelingen in de wereld, inclusief Azië en Latijns-Amerika waar AkzoNobel actief is.

Dit betekent dat het concern nog steeds rekent op een ROS van 9 procent, een rendement op geïnvesteerd vermogen van 14 procent (huidig 10,5 procent) en een schuldratio (nettoschuld/ebitda) onder de 2.

Helaas ontbreekt nog wel altijd een verwachting voor het lopende jaar. Dat weegt voor beleggers in deze onzekere tijden blijkbaar minder zwaar dan het handhaven van de financiële doelen voor 2015.

LEES MEER:

23 juli 2014

1 mei 2014


Gerelateerde artikelen

Akzo-commissarissen krijgen tik op de vingers van aandeelhouders
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
VEB deelt zorgen met AkzoNobel via uitgebreide brief met vragen
03-11-2017

Het afhaken van PPG als overnemer heeft de rust bij AkzoNobel allerminst te…

Lees verder

akzonobel overname PPG
Nieuwe winstwaarschuwing maakt doelstellingen AkzoNobel steeds ongeloofwaardiger
Aandeelhoudersvergadering heeft het laatste woord, ook bij AkzoNobel
Aandeelhoudersvergadering heeft het laatste woord, ook bij AkzoNobel
26-07-2017

Verzet ondernemingsleiding tegen agendering ontslag president-commissaris l…

Lees verder

ava Aandeelhouders akzonobel

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}