VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

25 oktober 2014

Waarom het glas halfvol is voor de Amerikaanse economie

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Temidden van alle onrust op de aandelenmarkten sneeuwt het goede economische nieuws een beetje onder. Dat goede nieuws komt vooral uit de Verenigde Staten, waar de economie echt op stoom lijkt te komen.

De Amerikaanse economie heeft na de financiële crisis een aantal jaar flink gekwakkeld. De werkloosheid bleef lang hardnekkig hoog en het groeitempo teleurstellend laag.

De cijfers zijn de laatste tijd echter duidelijk beter.

Vijf redenen waarom het glas halfvol is in de VS.

1. Uitkeringsaanvragen op laagtepunt
Het aantal Amerikanen dat een aanvraag voor een . Het vier-weeks-gemiddelde van dit wekelijkse cijfer staat nu op het laagste punt in veertien jaar tijd.

Het aantal werkloosheidsaanvragen is historisch gezien een redelijk betrouwbare indicator voor de toestand in de economie. Als het aantal aanvragen flink oploopt gaan de VS een recessie in, op het moment dat het piekt, komt de economie uit een recessie.

2. Meeste banen ooit
Het werkloosheidspercentage is sinds eind 2009 toen een piek rond de 10 procent werd bereikt bijna gehalveerd. Op dit moment is 5,7 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos.

Dat is nog ruim een procentpunt meer dan het niveau van voor de recessie, maar het is duidelijk dat de arbeidsmarkt echt is verbeterd.

Tegelijkertijd is het aantal banen ook op een nieuw recordniveau van 146.6 miljoen. Nog nooit waren zoveel Amerikanen aan het werk.

3. Amerikaanse consument even optimistisch als voor crisis
Het consumentenvertrouwen is op dit moment , kort voordat het begon te rommelen op de financiële markten.

De Amerikaanse consument lijkt zich ook niet zoveel aan te trekken van de onrust in de media over bijvoorbeeld Ebola.

4. Recordwinsten...

De aandelenkoersen zijn afgelopen jaren hard opgelopen, met speculatie over een nieuwe zeepbel tot gevolg. Het verschil met de eerdere koersexplosies deze eeuw is echter dat de bedrijfswinsten ook aardig zijn opgelopen. Zakelijk Amerika stapelt recordwinst op recordwinst.

Naar verwachting zal de totale winst per aandeel van de S&P 500 dit jaar bijna 10 procent hoger zijn dan in 2013. Ten opzichte van crisisjaar 2008 is de winst 2,5 keer zo groot.

5...zelfs bij de banken
Ook in de financiële sector herstelt. De totale winsten van de bankensector bereikte in 2013 al een record.

In het . Uiteindelijk varen de banken alleen wel als de economie het goed doet. Dat de banken weer recordwinsten maken is dus ook goed nieuws.

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}