VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opgejaagd DSM kondigt ‘strategische' maatregelen aan

DSM lijkt enigszins tegemoet te komen aan kritiek op de huidige ondernemingsstructuur. Maar wat valt te verstaan onder ‘strategische acties' bij de minder goed lopende onderdelen?

DSM is de laatste maanden regelmatig in het nieuws gekomen door druk van buitenaf om de onderneming te splitsen.

Het Amerikaanse hedgefonds Thirt Point nam deze zomer een belang van een procent of drie en maande het management van DSM de hoogrenderende divisie Nutrition volledig te scheiden van andere activiteiten.

Vorige week ging het gerucht dat de Duitse branchegenoot Evonik belangstelling had in een overname van DSM en jawel, vooral om het ondergewaardeerde geheel te splitsen.

Afwachten
Het DSM-bestuur lijkt nu enigszins aan de kritiek tegemoet te komen. Zij kondigt brede strategische ingrepen aan bij de gehele divisie Polymer Intermediates.

Ook het onderdeel Composite Resins, dat onder meer grondstoffen maakt voor verf, wordt onderhanden genomen.

Het DSM-bestuur benadrukt gecommitteerd te blijven aan de strategie om de onderdelen Nutrition en Performance Materials bijeen te houden.

De ‘Capital Markets Day' van morgen 5 november zal meer duidelijkheid moeten geven.

Derde kwartaal valt mee
Na het toch wat teleurstellend verlopen eerste jaarhelft heeft DSM in het derde kwartaal iets beter gepresteerd dan verwacht.

De omzet liep met 1 procent terug, maar autonoom is sprake van een 5 procent groei. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie (ebitda) daalde met 8 procent tot 315 miljoen euro, fractioneel beter dan verwacht.

Het veruit grootste bedrijfsonderdeel Nutrtion kwam tot een autonome omzetgroei van 2 procent en zag door volumedalingen en de sterke Zwitserse franc het ebitda met 7 procent dalen tot 225 miljoen euro.

DSM blijft last houden van een teruglopende vraag in de Verenigde Staten naar dieetsupplementen en visolie gebaseerd op Omega-3.

Buiten de Verenigde Staten neemt de vraag naar dieetsupplementen wel toe. Het grootste Nutrition-onderdeel diervoeding bleef met een autonome groei van 4 procent goed presteren. 

Vergeleken met het tweede kwartaal is het ebitda van Nutrition 1 procent gestegen en dat stemt ceo Feike Sijbesma tot tevredenheid. De ebitda-marge van 20,6 procent ligt binnen de gewenste range van 20-20 procent.

Evenals in het tweede kwartaal zit de vaart er bij Performance Materials goed in. De levering van allerlei hoogwaardige materialen aan de bouw- en automotive liet een autonome groei van 4 procent aantekenen en voerde het ebitda met 10 procent op. Vooral de plastics presteerden sterk.

Het onderdeel Polymer Intemediates wist de hoge dubbelcijferige omzetgroei vast te houden, maar het resultaat staat nog altijd flink onder druk.

Het ebitda daalde met 18 procent door lagere prijzen voor caprolactam en onderhoudstops aan de caprolactam fabrieken in de Verenigde Staten en China.

Vooruitzichten onzeker
DSM blijft enigszins vaag over de eigen vooruitzichten. Gaf het bij de eerste kwartaalcijfers nog aan het verwachte valutaverlies van 70 miljoen euro minimaal goed te maken, bij de halfjaarcijfers sprak het over een 'prognose in lijn met de marktverwachting'.

Navraag bij cfo Rolf-Dieter Schwalb leerde dat het hier om een neerwaartse bijstelling ging.

Dat DSM op een lager resultaat afstevent lijkt inmiddels wel duidelijk. Na negen maanden staat de ebitda op 880 miljoen euro, tegen 996 miljoen euro een jaar terug.

Over geheel 2013 boekte DSM een ebitda van 1.261 miljoen euro en analisten gaan gemiddeld uit van 1.186 miljoen.

Nu zegt DSM dat toenemende macro-economische onzekerheid en een aanhoudend laag consumentenvertrouwen de marktdynamiek beïnvloeden.

Dat lijkt een nieuwe neerwaartse aanpassing en zal mogelijk nog wat van de jaarwinst afsnoepen.




Gerelateerde artikelen