VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Staat doet het bij ING beter dan andere investeerders

ING heeft zijn staatssteun volledig afgelost. Daarmee kan de balans worden opgemaakt voor de investering van de overheid en het blijkt dat de staat het met deze kapitaalinjectie aardig heeft gedaan.

ING heeft vrijdag de laatste tranche van 1,025 miljard euro overgemaakt aan de overheid.

Daarmee is alle 10 miljard euro aan steun afgelost. Hierboven heeft ING in totaal ook nog eens 3,5 miljard euro aan rente en premies overgemaakt.

Het ministerie van Financiën en ING becijferen het gemiddeld rendement van de investering door de overheid op 12,7 procent per jaar. Daarbij houden de partijen er rekening mee dat de steun in stappen is terugbetaald.

Met dit rendement heeft de overheid het in ieder geval beter gedaan dan de aandeelhouder van ING die in oktober 2008 was ingestapt. Deze staat nu op een koerswinst van circa 57 procent. Dat komt neer op bijna 8 procent per jaar.
Partij
Rendement per jaar
Staatssteun ING 12,7%
Aandeelhouders ING 7,8%
Obligatiehouders ING
 6,6%
Britse overheid RBS 0,9%
Britse overheid Lloyds 3,2%
Ook investeerders in obligaties en vergelijkbare effecten hebben in deze periode een minder goed rendement gemaakt dan de overheid. Een tienjarige obligatie die in 2016 wordt afgelost heeft over de afgelopen zes jaar bijvoorbeeld een totaalrendement (inclusief rentebetalingen) .

Ook tegen andere overheden lijkt de Nederlandse staat met zijn kapitaalinjectie in ING een gelukkige hand te hebben gehad. Het Verenigd Koninkrijk .

Niet in de buurt
Deze belangen staan tegen de huidige beurskoersen amper in de plus. Het rendement van het Britse ministerie van Financiën op deze beleggingen komt dus niet in de buurt van dat van de Nederlandse overheid.

Eerder loste Aegon al zijn staatssteun af tegen een rendement van circa 17 procent. Deze twee kapitaalinjecties lijken dus het onderdeel van de reddingsoperaties uit 2008 te zijn die het best uitpakken voor de overheidsfinanciën.

Helaas staan hier wel enkele minder geslaagde operaties tegenover. Het gaat dan vooral om de aankoop van ABN Amro die waarschijnlijk zal leiden tot een miljardenverlies. Hoe de nationalisatie van SNS Reaal zal uitpakken is nu nog niet te zeggen.

De overheid heeft het dus aardig gedaan met zijn investeringen in ING en Aegon. Dat er over het geheel van de reddingsoperaties onder de streep uiteindelijk een plus overblijft is echter nog niet waarschijnlijk.Gerelateerde artikelen