VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

PostNL in de wurggreep van koersval TNT Express

Het resterende 14,7 procentbelang in TNT Express vormt een steeds zwaarder blok aan het been van PostNL. Door de koersval van het voormalig zusterbedrijf wordt een dividend in 2016 steeds onzekerder.

De koers van voormalig staatsbedrijf PostNL verliest stevig na publicatie van het .

Hoewel al langer bekend lijken beleggers vooral geschrokken door het weer flink opgelopen negatieve eigen vermogen van 618 miljoen naar 747 miljoen euro.

De koersdaling van TNT Express in het derde kwartaal zorgt voor een afboeking van 125 miljoen euro. Door de matige kwartaalcijfers van TNT Express ging de koers hiervan het afgelopen kwartaal met bijna 25 procent onderuit.

Dividend
PostNL had begin december vorig jaar al de helft van zijn kleine 30 procent in TNT Express van de hand gedaan tegen een prijs van 6,20 euro per aandeel. Het aandeel noteert inmiddels ruim onder de 5 euro.

Een van de voorwaarden voor PostNL om weer dividend te kunnen uitkeren is een positief eigen vermogen. Het postbedrijf dacht dit in 2016 te bereiken, maar dat is lang niet zo vanzelfsprekend meer.

Cijfers derde kwartaal
Operationeel gaat het met PostNL ook niet al te goed. Wel houdt het voor dit jaar vast aan de in juli verhoogde prognose van een onderliggend cash bedrijfsresultaat van 260-290 miljoen euro (2013: 141 miljoen euro).

De mogelijk winstverdubbeling is puur het gevolg van kostenbesparingen, lagere herstructureringskosten, pensioenversobering en een positief effect van de hogere postzegelprijs.

Operationeel blijft de daling doorzetten. De postvolumes in Nederland zijn ook in het afgelopen kwartaal met meer dan 11 procent gekrompen. ‘

Bij de pakketdienst stegen de volumes (+8,1 procent) wel, maar daar staan hogere kosten van onderaannemers en noodzakelijke investeringen in het netwerk tegenover.

Hierdoor daalde het onderliggend cash bedrijfsresultaat bij de pakketten met 1 miljoen euro tot 19 miljoen euro.

De internationale activiteiten boekten een 8 procent hogere omzet, maar de resultaatbijdrage kromp van 6 miljoen naar 1 miljoen euro, vooral door grote concurrentie in Duitsland.

Lastig parket
Het winstherstel dat PostNL dit jaar weet te realiseren en dat de belangrijkste aanjager moet zijn om het eigen vermogen weer in de zwarte cijfers te krijgen, wordt volledig teniet gedaan door de koersdaling van TNT Express.

Bovendien blijft de lage rente voor extra pensioenkosten zorgen. Het afgelopen kwartaal ging het hierom een bedrag van 20 miljoen euro dat van het eigen vermogen af ging.

Het is voor PostNL te hopen dat er alsnog een aardig bod op TNT Express komt, maar dan nog is het bedrijf niet uit de zorgen en kan dividend langer op zich laten wachten.

PostNL zelf schenkt noch in het kwartaalbericht noch in de toelichtende presentatie aandacht aan het dividend en dat zegt misschien wel genoeg.
Gerelateerde artikelen