VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis wil "samenwerking verkennen" met verzwakt Fugro

Boskalis-topman Peter Berdowski laat graag zijn oog vallen op andere beursgenoteerde bedrijven. Na havensleepbedrijf Smit en zeevervoerder Dockwise is nu de geplaagde bodemonderzoeker Fugro aan de beurt.

De Papendrechtse maritieme dienstverlener heeft zich binnen twee handelsdagen stevig ingekocht bij Fugro.

Boskalis maakte na het sluiten van de beurs op vrijdag bekend 14,8 procent van de Fugro-aandelen, ruim 12,5 miljoen aandelen, te bezitten.

Daarvoor zal topman Peter Berdowski al snel 150 miljoen euro hebben moeten neertellen. Boskalis is in één klap veruit de grootste aandeelhouder van de bodemonderzoeker.

"Geen bod"

Vooralsnog wil Boskalis de vriendelijke weg bewandelen en zegt ‘geen intentie te hebben tot het uitbrengen van een bod'.

Berdowski wil eerst aan tafel komen bij het Fugro-management ‘om mogelijkheden van samenwerking met elkaar te verkennen'. Hij noemde Fugro ‘een interessant bedrijf met activiteiten die uitstekend aansluiten op de eigen activiteiten'.

Volgens hem werken ze al vele jaren samen op tal van projecten over de hele wereld en hebben ze ‘sterke overeenkomsten in werkomgeving en cultuur'.

Enkele uren nadat Boskalis bekend had gemaakt een grote pluk Fugro-aandelen te bezitten, reageerde ook het bedrijf uit Leidschendam. De belangname door Boskalis is volgens Fugro "ongevraagd" en "onverwacht".

Schuwen
Eerder toonde Berdowski bij het gevecht om Smit Internationale (2009) en Dockwise (2011) zijn vastberadenheid en de confrontatie niet te schuwen.

Het beursgenoteerde bedrijf waarvan Hal ruim 34 procent van de aandelen bezit, is groot geworden als baggeraar, maar deed de afgelopen jaren enkele spraakmakende overnames van bedrijven die in aanpalende sectoren zitten.

Bij Smit probeerde Boskalis het aanvankelijk door middel van een vijandig overnamebod. Pas nadat Boskalis gestaag haar aandelenbelang via de beurs had uitgebreid, capituleerde Smit en slaagde een nieuw bod een jaar later alsnog.

Met het Dockwise-bestuur raakte Berdowski nooit on speaking terms. Een vijandig overnamebod moest er aan te pas komen om de zeevervoerder op te slokken.

Duikeling
De toenadering van Boskalis bleek nadat in de twee beursdagen daarvoor de beurskoers van Fugro pijlsnel met zo'n 40 procent was opgelopen. De reden daarvoor is nu duidelijk: Boskalis was aan het opkopen.

De week daarvoor was topman Paul van Riel met een derde winstwaarschuwing binnen een half jaar gekomen en schrapte hij ook de dividenduitkering.

Gevolg was een halvering van de beurskoers tot onder de tien euro, een tienjaars dieptepunt. Alleen dit jaar al verdampte zo'n drie miljard euro aan beurswaarde.

Onderhandelingspositie
De bliksemaankoop moet volgens Peter Berdowski dus niet gezien worden als opmaat naar een volledige overname, maar haast zeker is dat het niet bij deze stap blijft.

Met het 14,8 procent belang verzekert Boskalis zich sowieso van een goede onderhandelingspositie.

De maritiem dienstverlener kan haar belang bovendien verder uitbreiden tot 30 procent. Als die drempel wordt overschreden, moet een bod gedaan worden op het hele bedrijf.

Drie beschermingsconstructies
Een overname van Fugro zonder medewerking van bestuur en commissarissen is onmogelijk.

De bodemonderzoeker is het best beschermde bedrijf van de Amsterdamse beurs en heeft drie beschermingsconstructies.

Dat zal ook Berdowski zich hebben laten influisteren door zijn juridisch adviseurs. Hij zal daarom voorzichtig te werk moeten gaan.

Zo kent Fugro net als de meeste andere beursfondsen de mogelijkheid om preferente aandelen uit te geven.

Daarmee kan een aan Fugro gelieerde stichting preferente aandelen opeisen. Op die manier kan een controlerend belang worden verworven, maximaal het aantal uitstaande Fugro-aandelen minus één aandeel, waarmee de invloed van gewone aandeelhouders wordt teruggedrongen.

KPN haalde vorig jaar dit instrument van stal om het Mexicaanse América Móvil op afstand te houden.

Behalve deze beschermingswal hebben ook twee dochterbedrijven van Fugro aan een andere stichting, de Stichting Continuïteit, de mogelijkheid gegeven om preferente aandelen uit te geven.

Volgens het jaarverslag van Fugro kan die continuïteitstichting in stelling worden gebracht om de ‘onafhankelijkheid van Fugro te bewaren' en om ‘de positie van Fugro ten opzichte van de overvaller te bepalen'.

Certificering
Ten slotte kent Fugro ook nog certificering van aandelen.

Op de beurs kunnen beleggers, zoals Boskalis nu, alleen certificaten kopen. Die geven onder normale omstandigheden ook stemrecht in de aandeelhoudersvergadering.

Maar in een aantal situaties kan dat stemrecht worden beperkt. Bijvoorbeeld in geval van een vijandig overnamebod, als een partij (eventueel samen met andere partijen) 25 procent van de aandelen heeft of als een aan Fugro gelieerd administratiekantoor van mening is dat de uitoefening van het stemrecht ‘in strijd is met het algemeen belang van de onderneming'.




Gerelateerde artikelen