VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam stellen niet teleur

De cijfers die 's werelds grootste staalfabrikant ArcelorMittal en kleine roestvrijstaalbroer Aperam over het derde kwartaal overhandigen zijn bemoedigend te noemen, al blijven de markten onzeker.

Beleggers keken met de nodige spanning uit naar de cijfers en vooruitzichten van de cyclische staalbedrijven ArcelorMittal en voormalig dochterbedrijf Aperam.

De zwakke Europese en Braziliaanse economie, waar beide bedrijven groot zijn, plus de flink gedaalde prijzen voor ijzererts en nikkel zouden best een zware wissel kunnen trekken op de sector.

De prijs van ijzererts staat onder druk vanwege overaanbod door de vele mijnen die open zijn gegaan. ArcelorMittal zag mijnbouw ook als welkome risicospreiding.

De prijsdaling van nikkel, grondstof voor roestvrijstaal, lijkt Aperam in de kaart te spelen, maar dit zorgt er juist voor dat afnemers opdrachten uitstellen vooruitlopend op lagere eindprijzen van roestvrijstaal.

De derdekwartaalcijfers van zowel ArcelorMittal als Aperam laten zien dat beide bedrijven door efficiencymaatregelen en marktherstel compensatie hebben weten te vinden.

ArcelorMittal herstelt
Na de neerwaartse winstbijstelling van ArcelorMittal bij de halfjaarcijfers heeft het concern in het derde kwartaal beter gedraaid dan verwacht.

Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie kwam uit op 1,9 miljard dollar, hoger dan de 1,8 miljard dollar die door analisten was voorzien.

ArcelorMittal voelt de pijn van de lage ijzerertsprijs wel degelijk. Mijnbouw is goed voor ruim 6 procent van de totale omzet en hier daalde het ebitda van 388 miljoen dollar in het tweede kwartaal naar 278 miljoen dollar.

De van 8 miljard dollar naar 7 miljard dollar plus aangepaste ebitda-prognose blijft door verbeterde marktomstandigheden en de genomen efficiencymaatregelen overtuigend staan.

De wereldmarktleider verlaagde wel de verwachting voor de mondiale vraag naar staal van 3,0-3,5 procent naar 2,25-2,75 procent. Economische zwakte in Brazilië en andere opkomende markten speelt daarin een rol.

Pas bij het behalen van nettoschuld doelstelling van 15 miljard dollar (17,8 miljard dollar per eind september) en betere marktomstandigheden zal het de investeringen weer flink opvoeren en ook hogere dividenden (huidig 0,20 dollar per aandeel) uitbetalen.

Aperam solide
Ondanks aanhoudende overcapaciteit in de markt voor roestvrijstaal weet Aperam al drie kwartalen op rij onderaan de streep zwarte cijfers te schrijven.

Door seizoeneffecten lag het ebitda in het derde kwartaal van 137 miljoen dollar weliswaar lager dan de 164 miljoen dollar in het voorgaande kwartaal, maar de teruggang is een stuk milder dan verwacht. Vergeleken met een jaar terug is sprake van een ruime verdubbeling van de ebitda.

Het bedrijf gaat niet specifiek in op de effecten van de gedaalde nikkelprijs en benadrukt vooral het succes van de strategie gericht op het verhogen van de efficiency. 

Voor het vierde kwartaal verwacht Aperam een verdere daling van het ebitda-resultaat vergeleken met het derde kwartaal. Deze terugval vond de afgelopen jaren niet plaats en kan worden verklaard door zwakte in Brazilië.

Ook Aperam ligt goed op schema de voor eind dit jaar ten doel gestelde nettoschuld van 550 miljoen dollar te gaan behalen.

De roestvrijstaalfabrikant stevent daarmee af op een verhouding nettoschuld/ebitda van rond de 1.

Mogelijk dat dit weer ruimte geeft voor een hogere kredietstatus en enig dividend. Aperam zegt daar helaas niets over.




Gerelateerde artikelen