VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers Aegon hebben er een ‘black box' bij

Aegon weet beleggers en analisten regelmatig onaangenaam te verrassen met tegenvallers die ze niet zien aankomen. Donderdag deed de verzekeraar dat weer met een voorziening van 299 miljoen euro door actuariële aanpassingen.

Aegon toetst standaard elk derde kwartaal zijn aannames en modellen voor de levensverzekeringsactiviteiten in de VS en Azië.

Dit leidde de afgelopen jaren tot kleine bijstellingen in de orde van maximaal enkele tientallen miljoenen.

Dit jaar kwam er echter een grote tegenvaller, vooral als gevolg van ‘ongunstige sterftecijfers'.

Dit betekent kortweg dat oude klanten, topman Alex Wynaendts had het over 85-plussers, eerder dood gaan dan verwacht. Daarnaast ‘verfijnde en vernieuwde' Aegon de modellen waarmee het berekeningen doet.

Deze rekenexercitie heeft niet alleen maar boekhoudkundige gevolgen. Door de herberekeningen kan Aegon vanuit de VS minder dividend uitkeren aan de holding in Nederland. Het gaat per kwartaal om iets meer dan 20 miljoen euro, aldus financieel topman Darryl Button.

Aegon had de afgelopen kwartalen een totale vrije kasstroom van circa 230 miljoen euro. Door de nieuwe berekeningen gaat hier dus ongeveer 10 procent vanaf.

Dividend
Het dividend is in grote mate afhankelijk van de vrije kasstroom. De daling van de vrije kasstroom is dus geen goed nieuws voor aandeelhouders die hopen op een verhoging van de dividenduitkering volgend voorjaar.

Getuige de reactie op de aandelenmarkt hadden beleggers de volgens Wynaendts ‘gemengde resultaten' niet zien aankomen. Het aandeel Aegon zakte donderdagochtend ruim 8 procent.

Vaker
Afgelopen jaren werden beleggers in Aegon regelmatig getrakteerd op verliezen op hedgecontracten waarmee Aegon zich indekt tegen dalende rentes en aandelenkoersen. Dit afdekbeleid van Aegon werd door analisten van SNS Securities al een ‘black box' genoemd.

Het lijkt erop dat beleggers er nu een nieuwe zwarte doos bij hebben: de bijstelling van de sterfteberekeningen in het derde kwartaal.




Gerelateerde artikelen