VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold weet winstgevendheid maar niet te verhogen

Ahold mag afgelopen maanden een hogere omzet hebben behaald, wat betreft winstgevendheid is geen vooruitgang geboekt en dat zal ook in de rest van het jaar niet gebeuren.

Beleggers reageren teleurgesteld op het van Ahold. Omzet en resultaten zijn volgens verwachting, maar het ontbreken van zicht op betere tijden stemt niet vrolijk.

Zowel in Nederland als in de Verenigde Staten ervaart Ahold door felle concurrentie al langer druk op de marges.

Over de eerste jaarhelft daalde de operationele marge van Ahold als geheel van 4,3 procent naar 3,9 procent.

Dit historisch lage percentage is in het derde kwartaal zelfs nog wat verder gedaald naar 3,8 procent en voor het vierde kwartaal wordt geen verbetering voorzien.

Blijven investeren
Ahold investeert volop in winkelformules en assortiment om de omzet en winstgevendheid op te krikken. Ook in online-shop Bol.com wordt flink veel geld gestoken.

Dat heeft in het derde kwartaal voor meer omzet in Nederland en in de Verenigde Staten gezorgd, maar zonder zicht op hogere marges blijft het water naar de zee dragen.

Het onderliggende bedrijfsresultaat kwam uit op 285 miljoen euro, licht beter dan verwacht, maar toch liefst 5 procent lager dan vorig jaar.

Ahold als geheel boekte een kwartaalomzet van 7,5 miljard euro,1,5 procent groei uitgedrukt in constante valutakoersen.

In de Verenigde Staten steeg de omzet met 1,6 procent tot 4,5 miljard euro. Autonoom bedraagt de groei 1,2 procent.

De weer teruggekeerde omzetgroei en gewonnen marktaandeel is positief maar heeft voornamelijk van doen met verstoringen bij concurrent Market Basket.

De Amerikaanse marge bleef op het historisch lage niveau van 3,8 procent. Voortdurende investeringen in de winkelformules drukken de winstgevendheid.

In eigen land steeg de omzet met 1,4 procent tot 2,6 miljard euro. Autonoom was sprake van een krimp van 1,1 procent, vooral door lagere verkopen van Albert Heijn. Het marktaandeel van Albert Heijn bleef wel stabiel.

De marge in Nederland bleef vergeleken met het vorige kwartaal stabiel op 4,9 procent. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is sprake van een terugval van 40 basispunten, wat Ahold vooral verklaart door investeringen in Bol.com.

Niet overtuigend
Al met al levert Ahold een weinig overtuigend verslag af. Het Zaanse concern weet de winstgevendheid maar niet op te krikken. Zelfs het traditioneel sterke kerstkwartaal zal naar verwachting geen winstherstel geven.

Het gegeven dat het bestuur in Nederland voorlopig geen verbetering ziet en ook in de Verenigde Staten en in Tsjechië de concurrentie een zware wissel op de resultaten blijft drukken is weinig opbeurend.

De koers van Ahold noteert momenteel 10 procent lager dan een jaar terug, terwijl de AEX 4,5 procent heeft gewonnen. Een underperformer heet dat.
Gerelateerde artikelen