VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis naar recordwinst dankzij eerdere overnames van beursfondsen

In de kwartaalupdate van Boskalis worden maar weinig woorden vuilgemaakt aan de plannen met het recent genomen belang in Fugro. Eerdere belangen in andere beursfondsen (lees: overnames) renderen in ieder geval behoorlijk.

Het gaat goed met de in Papendrecht gevestigde Boskalis.

In de zomer verwachte het maritiem bedrijf nog een verbetering van de recordwinst van 366 miljoen euro uit 2013. Nu wordt dat doel fors overtroffen met een verwachte nettowinst van 450 miljoen euro.

De winstgroei is in belangrijke mate toe te schrijven aan oude baggerprojecten, maar komt ook zeker voor rekening van de eerdere overnames van Smit Internationale en Dockwise.

Met deze gegevens in het achterhoofd gaat al snel de gedachte uit naar Fugro, het bedrijf waarin Boskalis onlangs een belang van bijna 15 procent nam. Die deelname heef in korte tijd een koerswinst van een slordige 90 miljoen euro opgeleverd.

Topman Peter Berdowski had eerder aangeven dat er geen intentie is van een bod. Des te opmerkelijker dater nu zo nadrukkelijk wordt gewezen op de strategische fit tussen beide bedrijven.

Operationele gang van zaken
Volgens Boskalis blijven de algehele marktomstandigheden uitdagend, wat het concern niet heeft weerhouden om meer opdrachten binnen te halen.

Het orderboek is daardoor verder gestegen tot 3,3 miljard euro. De meest aansprekende klus is ongetwijfeld de verbreding en uitdieping van het Suez Kanaal.

De totale omvang van dit project voor Boskalis bedraagt 375 miljoen dollar, circa 10 procent van de jaaromzet 2013 en een derde van de baggerinkomsten.

Boskalis zal deze opdracht in 2015 moeten opleveren. Aangenomen mag worden dat hier een goede marge op wordt gemaakt, waarmee een aardige bodem in het baggerresultaat van volgend wordt gelegd.

Het afgelopen kwartaal profiteerde het concern zoals gezegd van de goede afwikkeling van oude, hoger winstgevende opdrachten. Lopende projecten kennen over het algemeen goede marges ‘in lijn met de vigerende marktomstandigheden'.

Het bedrijfsonderdeel Offshore Energy kende een redelijk verloop met plussen en minnen en een stabiel orderboek.

Bij Dockwise lag de vlootbezetting wat lager vergeleken met het record-drukke eerste halfjaar. Ook ontbrak de hoge annulerings- en vertragingsvergoeding die Boskalis in de eerste jaarhelft opstreek mogelijk voor het missen van de versleping van de gezonken Costa Concordia.

De oude Smit-onderdelen Towage & Salvage (havensleepdiensten en berging) wisten de goede ontwikkeling in het eerste semester door te trekken. Wel waren er wat minder bergingsklussen waardoor het resultaat hier wat lager is uitgevallen.

Financieel sterk

De financiële positie van Boskalis is onverminderd sterk. De verhouding nettoschuld versus ebitda bedraagt 0,7, ruim onder de banklimiet van 3.

Voeg daarbij de financiële kracht van grootaandeelhouder Hal en meteen wordt duidelijk dat Bosklais wel een potje kan breken.

Gerelateerde artikelen