VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam kan koersexplosie nog altijd niet verklaren

Ballast Nedam zegt nog altijd geen verklaring te hebben voor de plotselinge koersexplosie van vorige week.

Dat meldde het bouwconcern op vragen van beleggers tijdens een aandeelhoudersvergadering afgelopen vrijdag.

Een week eerder, vrijdag 7 november, steeg de beurskoers in de ochtendhandel zonder aanwijsbare oorzaak snel met ruim tien procent.

Ballast Nedam zelf had op dat moment geen nieuws naar buiten gebracht waarop de koers kon reageren. Aan het einde van de handelsdag stond de koers vijftien procent in de plus.

Autoriteit Financiële Markten (AFM)
Tijdens de aandeelhoudersvergadering bleek ook dat beurstoezichthouder AFM zich niet op die bewuste vrijdag bij het bedrijf had gemeld, maar pas op maandag.

Het Financieele Dagblad wijdde in de krant van die dag een artikel aan de kwestie dat eerder in verkorte vorm vrijdagmiddag al op de website stond.

Ballast Nedam kwam uiteindelijk op dinsdag met een persbericht waarin het ook al aangaf geen verklaring te hebben voor de koersbeweging.

Een beursgenoteerd bedrijf moet volgens de Nederlandse wet koersgevoelige informatie direct naar buiten brengen, tenzij het kan waarborgen dat dergelijke informatie in besloten kring blijft en niet wordt ingezet om op de beurs te handelen.

Biedingen
Die plotselinge koersstijging bracht al snel de vraag op of een of meerdere partijen wellicht had gehandeld met voorkennis.

Maar volgens het bedrijf heeft het zelf ‘alle zorgvuldigheid in acht genomen'. ‘We hebben alles gecheckt, maar je weet nooit wat buitenstaanders eventueel hebben gedaan', aldus president-commissaris Leo van Doorne.

Financieel directeur Peter van Zwieten bevestigde wel dat potentiele kopers voor het offshore-onderdeel op die bewuste vrijdag rond het middaguur met hun indicatieve biedingen moesten zijn gekomen.

Mensen uit de eigen organisatie en andere bij het verkoopproces betrokken mensen, waaronder van de begeleidende bank NIBC, hebben een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen.

Van Zwieten meldde dat Ballast Nedam partijen die al eerder hadden gepolst of het onderdeel wellicht te koop was, had aangeschreven en documentatie had toegestuurd.

Verkoop
Die divisie zette het geplaagde bouwbedrijf uit Nieuwegein eind oktober plots in de etalage nadat het nieuwe projectverliezen had moeten opbiechten op probleemproject A15 (Maasvlakte Vaanplein).

Volgens Van Doorne ‘noopt de huidige situatie tot het nemen van beslissingen', waarmee hij onder andere doelde op een te laag kasstroomgenererend vermogen van Ballast Nedam. Bovendien heeft Ballast Nedam volgens hem niet de mogelijkheid om in het onderdeel verder te investeren.

De offshoretak maakte tot dat moment geen deel uit van hetverkoopprogramma van topman Erik van der Noordaa. Volgens Ballast Nedam was het actief in een ‘nichemarkt met groeiperspectief' die uitgebouwd kon worden. Ook heeft het onderdeel jarenlang positief bijgedragen aan het resultaten.

Bij de derde kwartalcijfers bleek dat dat het verlies op het A15-project was opgelopen tot 100 miljoen euro. Bovendien zouden ‘de kostenoverschrijdingen in het vierde kwartaal verder oplopen' aldus topman Erik van der Noordaa destijds.




Gerelateerde artikelen