VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ajax mag wel, maar wil geen dividend betalen

De kas van Ajax is overvol, maar dat betekent nog niet dat de landskampioen geld vrijmaakt om uit te keren aan beleggers. Niet omdat het volgens de Nederlandse wet niet mag, maar omdat Ajax het zelf niet wil.

Daarmee maakt Ajax een onverwachte draai.

Beleggers hebben tot nu toe altijd te horen gekregen dat de club wettelijk geen dividend uit mocht keren. Maar dat blijkt nu toch anders te liggen.

Tijdens de onlangs gehouden aandeelhoudersvergadering van Ajax verklaarde financieel directeur Jeroen Slop namelijk dat dividend uitkeren wettelijk wel degelijk mogelijk is.

Maar Ajax wil nu simpelweg nog geen winstuitkering aan beleggers overmaken.

Niet bereid

Zolang Ajax een dividenduitkering in contanten doet ten laste van de zogeheten agioreserve en niet van de vrije uitkeerbare reserve, is er geen wettelijke belemmering.

Maar daartoe bleken Slop en president-commissaris Hans Wijers (oud-topman AkzoNobel) niet bereid.

Wijers zei vorig jaar nog tijdens de jaarlijkse beleggersbijeenkomst dat ‘zolang de vrij uitkeerbare reserves negatief zijn, het wettelijk niet is toegestaan om dividend uit te keren'.

Ook op dit moment is die specifieke balanspost nog altijd zo'n twintig miljoen euro negatief. Dit betekent dat ondanks het vierde opeenvolgende winstjaar de opgestapelde verliezen uit eerdere jaren nog niet ingelopen zijn.

Volle clubkas
Het totale eigen vermogen was bij de jaarafsluiting 88 miljoen euro. Ajax hanteert een gebroken boekjaar dat gelijk loopt met het voetbalseizoen en daardoor eindigt op 30 juni.

Op de bankrekening van de club stond medio 2014 ongeveer 60 miljoen euro geparkeerd.

Maar daarna kwamen nog ongeveer 25 miljoen euro binnen vanwege de transfergelden van Siem de Jong (naar Newcastle United) en Daley Blind die overstapte naar Manchester United.

Ajax boekte een nettowinst van bijna 16,6 miljoen euro op een bijna twee procent lagere omzet van 103,8 miljoen euro. Vorig jaar kwam de winst nog uit op 18,2 miljoen euro.

Bestemming
Voor de ruime kaspositie is nog geen bestemming.

Hoge transfersommen wil Ajax niet meer betalen voor spelers en ook de spelerssalarissen zouden op een lager niveau liggen dan enkele jaren geleden.

Pas volgend jaar komt Ajax met een ‘concreet meerjarenplan' waarin de club uit de doeken doet wat ze met dit geld gaat doen, aldus Wijers.

Een mogelijkheid is om het belang in de Amsterdam ArenA uit te breiden. Op dit moment heeft Ajax 13 procent van dat stadion in handen.

Een andere bestemming voor het geld zou een vertrek van de beurs kunnen zijn.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen