VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML voorspelt verdrievoudiging winst per aandeel in 2020

Als het aan ASML ligt heeft de chipindustrie de komende jaren nog genoeg groeimogelijkheden. Drijfveer is de technologie die het mogelijk maakt steeds geavanceerdere chips te maken. De Wet van Moore zal opgeld blijven doen.

Tijdens een beleggersdag in Londen voorspelt ASML in 2020 een omzet te kunnen draaien van 10 miljard euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van de ruim 5,6 miljard die het over 2014 denkt te behalen.

De technologisch steeds geavanceerdere en daardoor duurdere machines zijn naar verwachting ook een stuk .

In 2020 bestaat de mogelijkheid dat de winst per aandeel kan zijn verdrievoudigd. Voor dit jaar ligt de gemiddelde analistenverwachting op 2,57 euro.

Volgens het concern uit Veldhoven zal de Wet van Moore ook de komende tien jaar blijven gelden.

Intel-oprichter Gorden Moore liet vijftig jaar geleden weten dat door de technologische ontwikkeling elke twee jaar het aantal transistors op een chip zou verdubbelen.

Hoewel deze wet wel vaker naar de prullenbak is verwezen gaat hij nog steeds op en mogelijk dus ook het komend decennium.

De weg naar steeds geavanceerder chips gaat de komende jaren via Extreme Ultraviolet (EUV), een techniek waarin ASML voorop loopt.

Traag proces
ASML is al sinds het begin van deze eeuw bezig met de ontwikkeling van EUV machines. Het gaat hier om een lichtbron die met extreem korte golflengtes zeer nauwkeurige patronen kan branden op de siliciumschijven.

Bij de ontwikkeling hiervan werkt ASML sinds enkele jaren samen met de grote chipfabrikanten als Intel, TSMC en Samsung, die ook een belang in het aandelenkapitaal van ASML hebben genomen.

Het concern stelde veelvuldig teleur met de kracht van de lichtbron. Recent werden wel weer grote vorderingen geboekt.

Vanaf 2016/2017 moet het concern er toch klaar voor zijn. Dan willen chipfabrikanten de meest geavanceerde 10 nanometer logic chip massaal gaan produceren om de consument nog aantrekkelijkere producten te kunnen leveren.

ASML maakte in Londen tevens bekend dat Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) opdracht heeft gegeven voor de koop van twee EUV machines te leveren in 2015. Twee al geleverde systemen worden opgelapt.

TSMC, één van de grootaandeelhouders in ASML wil de machines gaan gebruiken voor fabricage van de 10 nanometer chips, wat op zich als een teken van vertrouwen kan worden gezien.

Het stelt andere chipfabrikanten ook in een lastige positie omdat ASML beperkte productiecapaciteit heeft.

Hoge verwachtingen
Het ziet er allemaal wel goed uit voor ASML, dat met ruim 80 procent van de lithografie-markt in handen in staat moet zijn ook het grootste deel van de EUV-koek te kunnen pakken.

Wel zijn beleggers al flink vooruitgelopen op een dergelijk scenario. Bij de huidige koers van circa 83 euro betalen zij circa 32 keer de winst voor dit jaar.

Komt de voorspelde verdrievoudiging van de winst per aandeel uit dan zal de koers-winstverhouding van 32 teruglopen naar circa 11.

Dat klinkt niet onaardig, maar de verwachtingen moeten wel nog even worden waargemaakt. Het concern heeft een sterke positie en daar is de waardering van het aandeel ook zeker naar.

De beurskoers daalt een paar procent op het nieuws. Dat kan enerzijds met winstnemingen te maken hebben, maar mogelijk dat beleggers ook van mening waren dat ASML al wat eerder deze resultaten zou behalen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen