VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Activisten pakken strijdbijl weer op bij TNT Express

Nu definitief lijkt dat UPS TNT Express niet gaat overnemen, pakken activistische aandeelhouders de strijdbijl weer op. De kaarten liggen deze keer iets meer in hun voordeel dan de vorige keer dat ze zich roerden.

De Telegraaf schreef afgelopen weekend dat een groep aandeelhouders onder aanvoering van Franklin Templeton een koerswijziging bij het pakketbedrijf wil afdwingen.

Zij zouden willen dat TNT onderdelen verkoopt. Daarnaast zouden ze willen dat president-commissaris Antony Burgmans volgend jaar geen nieuwe termijn krijgt.

Franklin Templeton wordt volgens de krant gesteund door verschillende andere investeerders. Samen zouden ze goed zijn voor circa 30 procent van de aandelen.

Eerder ook al activisten in TNT Express
Het is niet de eerste keer dat activistische aandeelhouders zich roeren. Begin 2012 gebeurde dit ook al. Toen eiste investeringsfonds Jana Capital, mede gesteund door Franklin Templeton, al dat TNT uit de pakketindustrie zou opnemen in de raad van commissarissen.

Burgmans wees dit toen van de hand met een juridisch-technische reden. Door het overnamebod van UPS, dat later strandde op Europese mededingingsbezwaren, verdween de kwestie naar de achtergrond.

Als het de club investeerders ernst is hebben ze deze keer wel wat ruimere mogelijkheden om zich te laten gelden. In de tussentijd zijn een paar dingen veranderd bij TNT waardoor de top minder stevig in het zadel zit.

Allereerst is er in 2012 een statutenwijziging doorgevoerd waardoor de aandeelhoudersvergaderingen bestuurders en commissarissen met een gewone meerderheid naar huis kan sturen. Daarvoor was eerder nog een tweederde meerderheid nodig.

Daarnaast heeft grootaandeelhouder PostNL zijn belang eind vorig jaar gehalveerd. PostNL houdt nu nog circa 14 procent van de stukken.

Er zijn geen formele afspraken over de stellingname van PostNL in dit soort geschillen, maar het ligt niet voor de hand dat het voormalige moederbedrijf mee zal stemmen met een groep activisten. Het kleinere belang van PostNL in TNT Express is in deze denktrant in het voordeel van de de beleggers.

Niet naar de achtergrond 
UPS heeft een nieuw bod eerder al uitgesloten. Aandeelhouders en top van TNT zullen deze keer dus wel de kans krijgen om de strijd uit te vechten.

Het lijkt er niet op dat beleggers hier heel warm voor lopen. Op de beurs was het aandeel TNT maandag wel bovenin de AEX-index te vinden. Maar de koerswinst van rond een half procent was ook weer niet heel indrukwekkend.
Gerelateerde artikelen