VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Speculatie over Nederlandse betrokkenheid bij schandaal Petrobras

De kansen voor Petrobras zijn flink gekeerd. Vijf jaar geleden nog het vijfde bedrijf van de wereld, nu zucht het onder een enorme schuldenlast en een groot corruptieschandaal. De vraag is of dit gevolgen heeft voor Nederlandse dienstverleners van Petrobras.

In de stelde advocaat Ep Hannema dat Nederlandse bedrijven die zaken hebben gedaan met de Braziliaanse oliegigant er rekening moeten houden dat ze bezoek krijgen van officials van het Amerikaanse ministerie van Justitie, of beurswaakhond SEC.

Onder anderen de namen van Shell, Fugro, SBM Offshore en Boskalis doken op in de krant. Ze zouden er goed aan doen intern te onderzoeken of er geen sprake is van onregelmatigheden, aldus Hannema.

Dat dit niet helemaal een ingebeeld risico is, blijkt onder meer uit het omkoopschandaal waar SBM Offshore in betrokken bleek.

Desondanks is de gedachte dat de genoemde Nederlandse bedrijven die met Petrobras zaken doen betrokken kunnen zijn bij omkoping, gebaseerd op pure speculatie.

Maar er is nog wel een reden waarom een eventuele link met Petrobras interessant is. Het bedrijf staat er namelijk financieel niet erg goed voor.

De schuldenlast bedraagt volgens de laatste cijfers bijna 140 miljard dollar. Het bedrijf heeft al jaren een negatieve kasstroom. Dit komt vooral door de grote investeringen die het doet.

Onlangs verlaagde kredietbeoordelaar S&P zijn rating naar een niveau waarmee Petrobras nog net kredietwaardig is. Het is dus de vraag of Petrobras zijn investeringen op peil zal kunnen houden.

Genoeg reden om even te kijken wie welke zaken doet met Petrobras. Een overzicht.

Shell
De Nederlands-Britse oliegigant zit in een consortium met Petrobras dat het Libra-olieveld voor de Braziliaanse kust gaat ontwikkelen. Dit is een van de grootste olievelden in diep water. Voor de ontwikkeling zou 80 miljard dollar nodig zijn.

Fugro
Fugro heeft acht met Petrobras voor het leveren van onderwaterapparatuur voor inspectie en onderhoud. Dit zijn overeenkomsten met een meerjarige looptijd waarbij ook een derde partij is betrokken. Deze contracten hebben een grootte van 100 miljoen euro in totaal over de looptijd.

SBM Offshore
Voor SBM is Petrobras een grote klant. Het binnenhalen van een grote order voor de lease van twee drijvende platforms door de Brazilianen was een van de hoogtepunten van 2013. SBM levert in totaal vier van deze platforms, een is al afgeleverd er staan er nog drie in de planning.

Boskalis
Boskalis doet relatief weinig voor Petrobras. Een paar jaar geleden heeft het een gedaan voor Petrobras. Onderdeel van de strategie van topman Peter Berdowski is wel nadrukkelijk om te groeien in de dienstverlening aan de olie- en gasindustrie.

 

Effect
Gerelateerde artikelen