VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro toont zich opvallend positief over toekomst

Directievoorzitter Koen Slippens van familiebedrijf Sligro spreekt over een stevige basis om de komende jaren de marktpositie verder te versterken. Beleggers putten daar moed uit.

Dat de koers van Sligro, actief in de voedingsgroothandel en uitbater van supermarktketen EMTÉ, positief reageert op de jaarcijfers zal vooral met de positieve toon over de toekomst van doen hebben.

De, op 2 januari had Sligro al over de omzet bericht, laten namelijk een wisselend beeld zien over de beide bedrijfsonderdelen.

Topman Koen Slippens geeft aan dat Sligro over een goede uitgangspositie beschikt voor verdere groei. "En om dat te ‘verzilveren' luidt ons jaarthema 2015 'n Tandje erbij''.

Wat hij daar precies onder verstaat is onduidelijk. Een stapje voor stapje aantrekkende economie zal helpen alsmede het lopende besparingsprogramma ‘Kicken op Kosten, wat in 2014 vertraging opliep.

Jaarcijfers gemengd
Op een met 3 procent gestegen omzet tot ruim 2,5 miljard euro boekt Sligro een bedrijfsresultaat voor amortisatie en afschrijvingen van 149 miljoen euro, tegen 143 miljoen het jaar ervoor.

Het cijfer ligt min of meer in lijn met de marktverwachting. Het resultaatherstel bij de groothandelsactiviteiten was te danken aan de prestaties in de eerste helft van 2014; de tweede helft zorgde zelfs voor een lichte krimp.

Bij de supermarkten precies het omgekeerde beeld. Daar werd een relatief zwakke eerste jaarhelft gevolgd door een sterkere tweede helft.

Over het geheel jaar was hier sprake van een lichte daling van 29 miljoen euro ebitda naar 28 miljoen.
EMTÉ heeft het afgelopen jaar marktaandeel verloren en de ebita-marge is verder afgenomen van 0,8 procent tot 0,7 procent, een bedroevend niveau.

Onderaan de streep prijkt een nettowinst van 89 miljoen euro, een stijging van 1,1 procent. De winst per aandeel klom met een kleine 2 procent tot 1,58 euro.

Goed nieuws is dat Sligro het dividend met een stuiver optrekt tot 1,10 euro per aandeel. Er is al een interim-uitkering van 40 cent geweest.

Sligro acht de dividendverhoging verantwoord vanwege de onverminderd sterke financiële positie. In oktober zal wederom een tussentijdse uitkering van 40 cent volgen, zo durft de nog verse cfo Rob van der Sluijs te beloven.

Het eigen vermogen bedraagt 56 procent van het balanstotaal. Wel daalde het afgelopen jaar de vrije kasstroom flink, maar dat heeft vooral van doen met een investering van 19 miljoen euro in een nieuwe bezorgservice in Berkel en Rodenrijs.

Optimisme
Het is goed te horen dat Sligro een bescheiden economische groei voorziet en het beter te kunnen doen dan de markt.

De foodservice markt zal naar verwachting voor het eerste sinds 2008 weer enige groei laten zien, zo denkt Sligro, dat zijn marktaandeel het afgelopen jaar verder opkrikte van 21,2 procent tot 22,9 procent. Ook voor EMTÉ wordt een beter jaar voorzien.

Wel zal sprake blijven van zeer competitieve markten, maar kan extra prijsdruk mogelijk afwezig blijven.

Daarbij wordt het concern dit jaar nog geholpen door de bijdrage van 10 miljoen euro omzet van eerdere overnames en 50 miljoen euro omzet door de extra week die 2015 telt.

Het blijft ook nog altijd afwachten op die grote overname, waarschijnlijk in het buitenland.

Met een dividendrendement van 3,3 procent en een management dat in staat blijkt te groeien onder matige marktomstandigheden is de koersstijging na bekendmaking van de cijfers wel te verklaren.
Gerelateerde artikelen