VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vastgoedfondsen in trek door lage rente en hoge winstuitkeringen

Niet aandelen en obligaties, maar beursgenoteerd vastgoed was vorig jaar de beste belegging. Ook dit jaar zit de vaart er goed in. Niet geheel onterecht, zo laten de jaarcijfers van Unibail-Rodamco zien.

Over 2014 leverde de mondiale beursgenoteerde vastgoedsector een totaalrendement (koerswinst plus dividend) op van liefst 32 procent, het drievoudige van wat aandelen opleverden.

De als maar lagere marktrente duwt beleggers meer en meer naar aandelen die een hoog dividend uitkeren.

Vastgoedfondsen doen dat traditioneel. Europa's grootste retailbelegger verhoogt over 2014 het dividend zelfs met 7,9 procent tot 9,60 per aandeel, op deze koers een direct rendement van 4,0 procent.

En aangezien vastgoedbeleggingen in de regel met een flinke portie vreemd vermogen worden gefinancierd, zit het met de winstontwikkeling wel goed.

Enige nadeel voor de sector is de zwakke economische ontwikkeling en de geringe inflatie. Dat maakt het lastig huurverhogingen door te voeren. Voorlopig wegen de lagere financieringskosten het zwaarst.

In trek
De koers van Unibail-Rodamco is over de afgelopen twaalf maanden gestegen van 178 euro tot boven de 240 euro, een toename van 35 procent. Even kwam de koers al boven de 250 euro.

Intussen is ook nog eens 8,90 euro dividend uitgekeerd, wat het totaalrendement op 40 procent brengt.
Unibail-Rodamco is daarmee de winnaar onder de aan Euronext Amsterdam genoteerde vastgoedfondsen.

Vastned Retail genereerde over de afgelopen twaalf maanden een totaalrendement van 30 procent, Eurocommercial Properties 35,5 procent, Wereldhave (32 procent) en Corio/Kleppiere 36 procent.

Alleen een belegging in kantorenfonds NSI leverde een negatief rendement van 6 procent op.
De koersen kregen dit jaar een extra zet door de aangekondigde monetaire verruiming van de ECB.

Door de forse koersstijging genereert Unibail-Rodamco wel het laagste dividendrendement en wordt de hoogste premie betaald boven de boekwaarde van het vastgoed.

Ook intern sterk
Unibail-Rodamco is niet zo maar het beste vastgoedfonds. Intern heeft het zijn zaakjes goed op orde. De grote winkelcentra waar het zich op concentreert lopen uitstekend met name door het strakke beheer.

In de Unibail-Rodamco centra is alleen plaats voor de beste retailers. Zij verkopen het meest, trekken de meeste passanten en kunnen ook de beste huren betalen.

Over 2014 wist de Frans-Nederlandse belegger een autonome huurgroei van 3,8 procent te realiseren. De beste prestatie sinds 2011.

De autonome groei ligt 3 volle procentpunten boven het indexatieniveau, dat door de lage inflatie dus onder de procent ligt.

Unibail-Rodamco heeft het afgelopen jaar de kussens nog eens opgeschut door een aantal kleinere winkelcentra te verkopen, onder meer aan Wereldhave.

Het concern spreekt nu over een homogene ‘super prime' portefeuille, waar het met vertrouwen de toekomst mee in gaat.

Door herfinancieringen kon de gemiddelde rentevoet met nog eens 30 basispunten omlaag tot 2,6 procent, de laagste rente die Unibail-Rodamco ooit betaalde en ook lager dan concurrenten.

Keerzijde lage rente
De desinvesteringen hebben het winstpotentieel van de portefeuille verbeterd, zo stelt Unibail-Rodamco. Na de 6,8 procent groei van de winst per aandeel over 2014 tot 10,92 euro, wordt voor dit jaar een stijging verwacht van 6-8 procent.

Vanwege alle desinvesteringen zal de terugkerende winst per aandeel echter blijven steken op 10,15-10,35 euro en zal het dividend minimaal 9,60 bedragen. Dat is dat toch weer een nadeel van de lage rente. Geld op de bank levert bijna niks op.

Unibail-Rodamco zal dan ook weer snel moeten investeren. Dat lijkt het concern ook van plan want het verhoogt de winstgroeidoelstelling voor 2016-2019 van 5-7 procent naar 6-8 procent.Gerelateerde artikelen