VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verrassende, forse afwaardering raakt aandeel TenCate flink

Vooruitlopend op de definitieve jaarcijfers komt Ten Cate met een forse afboeking op bedrijfsonderdeel Advanced Armour, lichtgewicht beschermingsvezels voor onder meer tanks en helmen.

TenCate uit Almelo is populair onder beleggers vanwege de high tech materialen die het bedrijf produceert.

Tegelijkertijd kampt Ten Cate met tegenwind door de bezuinigingen bij overheden, traditioneel grote klanten voor het bedrijf.

Meer aandacht voor private markten moet het bedrijf daar minder gevoelig voor maken, maar voorlopig is dat onvoldoende. Topwinsten van rond de 60-70 miljoen euro zijn al langer ver weg.

Beleggers hadden het aandeel de laatste tijd weer wat hoger gezet, ook al door de oplopende geopolitieke spanningen in de wereld waar TenCate zijn voordeel mee zou kunnen doen.

De focus op composieten zorgt eveneens voor de nodige fantasie. Lichtgewicht maar oersterk materiaal waardoor vliegtuigen en auto's zuiniger worden.

Tot de defensieproducten behoren ook de Armour-activiteiten, die onder meer beschermende materialen produceert voor voertuigen. Bekend was dat dit onderdeel, de gehooptegroeimotor van Ten Cate, moeizaam presteerde maar beleggers hadden hoop op beterschap, mede gebaseerd op de positieve lange termijnverwachtingen van TenCate zelf. Dat is vooralsnog ijdele hoop gebleken.

Afboeking
Vooral in de Verenigde Staten gaat het minder met TenCate Advanced Armour.

Projecten lopen vertraging op en zijn onvoorspelbaar. Naar nu blijkt heeft Advances Armour, dat onder meer samenwerkt met DSM Dyneema, over 2014 een fors operationeel verlies geleden.

Als bedrijfsonderdelen niet presteren conform de aannames waarop de boekwaarde is gebaseerd zal volgens de IFRS regels een impairment, oftewel afboeking moeten plaatsvinden.

Veelal gaat het dan om een structurele neerwaartse aanpassing van de verwachte resultaten.

Bij Ten Cate Het betreft een afboeking op goodwill en materiële en immateriële vaste activa van in totaal 82 miljoen euro, hoofdzakelijk gerelateerd aan Advanced Armour.

Eind 2013 stond er voor Advance Armour een goodwillpost van 57,2 miljoen euro in de boeken, welke volledig lijkt afgeboekt.

TenCate benadrukt dat het hier puur om een boekhoudkundige ingreep gaat - er komt geen harde euro aan te pas - en de marktpositie van het bedrijfsonderdeel niet is aangetast, oftewel het is een marktprobleem en niet aan TenCate toe te schrijven.

Zo is er geen impact op de verhouding nettoschuld/ebitda, die eind derde kwartaal op 2,5 lag.

Dat is een stevige schuld, maar omdat Ten Cate hiermee nog volodet aan de afspraken met banken verwacht het de dividenduitkering stabiel te kunnen houden op 50 cent per aandeel.

Op het huidige koersniveau betekent dat een rendement van ongeveer 2,5 procent.

Wel neemt de impairment een hap uit het eigen vermogen van 472,5 miljoen euro. De solvabiliteit zou daardoor dalen van circa 48 procent naar 44 procent, nog steeds solide.

Jaarcijfers
TenCate maakt, samen met de afwaardering, ook de voorlopige jaarcijfers bekend. Het afgelopen jaar leverde conform verwachting een autonome omzetgroei op van 4 procent. De nettowinst zal zijn uitgekomen op 24 miljoen euro, iets hoger dan het jaar ervoor.

Door de impairment gesaldeerd met een pensioenbate van 8 miljoen euro komt het verlies uit op circa 46 miljoen euro.

De jaarcijfers zijn de resultante van een wisselend beeld over de verschillende activiteiten. Composieten en kunstgras lijken het goed te doen. DefenderM voor kogelwerende vesten herstelde zich later in het jaar sterk.

Minder goed gaat het met Geosynthetics, doek voor kustbescherming, wat een echte overheidsmarkt is en dus in Armour, eveneens met name een publieke markt.

Geen eenvoudige bedrijfsomgeving voor TenCate dat ook kampt met zware concurrentie.




Gerelateerde artikelen