VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividend is definitief terug bij de banken. Ook bij ING

Banken die enkele jaren geleden nog voor hun bestaan moesten vechten zijn van plan weer scheutig dividend uit te keren. Na Banco Santander,  Lloyds en UBS gaat ook ING -eerst nog voorzichtig- weer winst uitkeren.

Beleggers in ING moeten even in hun rekeningoverzichten terugbladeren om de laatste dividenduitkering van de bank te vinden. Om precies te zijn tot augustus 2008, toen de uitkering 6 dubbeltjes bedroeg.

Nu de bank eind vorig jaar het laatste beetje staatssteun heeft afbetaald, mag het weer dividend uitkeren.

ING is na een stevige afslankingskuur als gevolg van gedwongen verkopen van "Brussel" dan wel een stuk kleiner dan in 2008, het heeft ambitieuze plannen als het om dividend gaat.

De uitkering over 2014 is met 12 eurocent nog bescheiden. Al is dit wel 4 cent meer dan waar analisten op hadden gerekend.

De uitkering geeft op de huidige koers van 11,58 euro - plus 3,3 procent in de ochtendhandel - een dividendrendement van iets meer dan een procent. Hoewel dit meer is dan de coupon van veel staatsobligaties zullen weinig beleggers een vreugdedansje doen.

Dividend is terug
Voor een belegger die iets meer geduld heeft, zit er meer in het vat. ING heeft aangegeven dat het in de komende jaren 40 procent van de winst wil uitkeren als dividend.

Dit betekent dat op basis van de huidige winstverwachtingen voor de komende drie jaar beleggers mogen rekenen op een dividend van 0,47 euro, 0,53 euro en 0,54 euro (40 procent van de winst per aandeel).

Dat levert een dividendrendement, verwacht dividend gedeeld door huidige koers , van 4,1 procent in 2015 op, dat verder zal groeien tot 4,7 procent in 2017.

Deze uitkeringen liggen redelijk in lijn met die van andere banken Europa. Het gemiddelde rendement van Europa's 600 grootste banken, zoals opgenomen in de zogeheten Stoxx 600 index, ligt de komende jaren zelfs iets hoger.

 DIVIDEND EN BANKEN PASSEN WEER BIJ ELKAAR
Bedrijf 2014 2015 2016 2017
ING winst per aandeel 0,32 1,18 1,32 1,36
Dividend (40%) 0,12 0,472 0,528 0,544
Dividendrendement 1,00% 4,10% 4,60% 4,70%
Stocks 600 European Banks 3,40% 4,26% 5,27% 5,89%
*Taxaties: Bloomberg


Banken die enkele jaren geleden nog voor hun bestaan moesten vechten als het Spaanse Santander, het Britse Lloyds en het Zwitserse UBS zijn van plan weer scheutig dividend uit te keren.

De banken lijken de crisis achter zich te hebben gelaten. Uitzondering is Griekenland. Waar banken nog altijd zwakke balansen hebben en er de angst is dat het land de eurozone zal (moeten) verlaten.

Waarschuwende toon
Niet iedereen zal blij zijn met de stevige dividenduitkeringen. De Europese Centrale Bank heeft banken nog eind vorige maand in een brief opgeroepen voorzichtig te zijn met hun dividendbeleid.

De toezichthouder stelde dat banken hun aandeelhouders wel mogen laten profiteren van de winst, maar dat rekening gehouden moet worden met het feit dat de markt nog niet in optimale conditie verkeert.

De oproep geldt voor iedere bank, en niet alleen voor de 25 banken die de stresstest van oktober vorig jaar niet zonder kleerscheuren overleefden en maatregelen moesten nemen.

De rol van de toezichthouder in het spanningsveld tussen winsten inhouden om de balans te versterken of deze gebruiken voor dividenduitkeringen aan beleggers, zal interessant worden in de komende jaren.

ING: Vier keer de vierde kwartaalcijfers 
ING kwam woensdag ook met cijfers. Wat viel er mee en wat viel er tegen?

- De onderliggende nettowinst over het vierde kwartaal viel met 548 miljoen euro een beetje tegen. Dit was een vijfde minder dan vorig jaar. Reorganisatielasten en hogere regelgevingskosten waren hier debet aan.

- De voorzieningen voor slechte leningen bedroegen 400 miljoen euro en naderen volgens ING het langjarig gemiddelde, na jaren op een verhoogd niveau te hebben gestaan.

Alleen in Nederland zijn de risicokosten nog aan de hoge kant doordat bedrijven volgens de bank relatief hoge schulden hebben.

- De bank heeft haar blootstelling aan Rusland met 700 miljoen euro teruggebracht tot 7 miljard euro. Ook in de Oekraïne werden belangen afgebouwd (Eind 4Q: 1,2 miljard euro). Het lijkt aannemelijk dat in de komende kwartalen de belangen verder worden afgebouwd.

- ING's solvabiliteitsratio verbeterde met 0,3 procentpunt tot 11,4 procent, hetgeen boven de eigen doelstelling van 10,5 procent ligt.

ING heeft medegedeeld dat de ratio naar 13,5 procent stijgt als de bank afscheid neemt van haar belangen in verzekeraar NN en de Amerikaanse verzekeraar Voya (tegen de huidige beurskoersen). 



Gerelateerde artikelen