VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Historische streep door dividenduitkering bij verlieslatend BAM

BAM heeft haar eigen resultaatprognose overtroffen, maar de slechte marktomstandigheden wegen nog zwaar op 's Nederlands grootste bouwer. Voor het eerst in meer dan 25 jaar schrapt Bam het dividend.

In ieder geval sinds dat jaar betaalde de bouwer altijd dividend aan haar aandeelhouders.

Ook over verliesjaar 2012, toen toenmalig topman Nico de Vries een astronomisch jaarverlies van 184 miljoen euro moest opbiechten.

In dat jaar maakte BAM eenmalig een uitzondering op haar eigen dividendbeleid door tien eurocent per aandeel uit.

Al jaren hanteert het Bunnikse concern de stelregel dat 30 tot 50 procent van het nettoresultaat als uitkering aan beleggers ten goede komt.

Rob van Wingerden, die in oktober vorig jaar De Vries opvolgde, en zijn commissarissen houden zich nu wel weer gewoon aan het dividendbeleid.

Rode cijfers
BAM belandde in 2014 bij een omzet van 7,3 miljard euro weer in de rode cijfers. Vooral door afboekingen op de grondposities voor woningbouw in Nederland (93 miljoen euro) kwam het nettoverlies uit op 108 miljoen euro.

Ook een afwaardering op twee Ierse tolwegcontracten van 21 miljoen euro moest Van Wingerden in het resultaat meenemen.

Bij zijn eerste jaarcijferpresentatie benadrukt Van Wingerden dat de bijzondere waardeverminderingen "non cash" zijn.

Dat mag op dit moment zo zijn, in het verleden is wel degelijk in contanten betaald voor de aanschaf van de grondposities. Het geld is destijds de bedrijfskas uitgegaan.

Bij de vorige jaarafsluiting stonden de grond en bouwrechten nog voor 484 miljoen euro in de boeken. Nu gaat daar met de afwaardering van 93 miljoen euro nog eens 19 procent van af. In 2013 lagen de afboekingen op grondposities op 177 miljoen euro.

Begin november had BAM de prognose voor het gecorrigeerde resultaat voor belastingen op 20 miljoen euro gezet. Daar gaat het bedrijf nu flink overheen. BAM is het jaar geëindigd op 62 miljoen euro.

Schrappen

Het uit de boeken schrappen van een deel van de gronden is volgens de bestuursvoorzitter nodig vanwege "een zwak spoor in sommige regionale gebieden".

Daarmee doelt van Wingerden op een "trend naar betaalbare woningen die wordt versterkt door strakkere criteria voor financiering". Volgens hem weegt dit zwaarder dan "het voordeel van de lage rente'.

Beleggers waren aanvankelijk teleurgesteld in de cijfers en zetten het aandeel op een min van 5 procent. Rond het middaguur op donderdag stond er weer een klein plusje op het koersenbord.

Bij een beurskoers van 3,60 euro komt de beurswaarde van Bam op 975 miljoen euro.

‘In control'
In de jaarcijfers van 's Nederlands grootste bouwer overheersen de bekende problemen. Oudere projecten, een moeilijke bouw- en inframarkt en overcapaciteit.

Zo zit in de cijfers het verlies van 75 miljoen euro verwerkt op twee infrastructuurprojecten (Duitsland en Verenigd Koninkrijk) die Bam in juli bekendmaakte.

Die plotselinge uitschuiver maakte de positie van voorganger Nico de Vries onhoudbaar.

In de werkvoorraad van dik tien miljard euro zit nog voor drie miljard euro aan opdrachten die voor 2013 zijn aangenomen. Destijds was BAM minder kritisch bij het binnenhalen van nieuw werk.

Tijdens de analistenbijeenkomst op donderdag liet het bestuurstrio weten in het kader van de jaarafsluiting nog eens goed naar die oudere opdrachten te hebben gekeken. ‘We hebben er behoorlijk diep naar gekeken, hebben een goed zicht op de winstgevendheid van projecten en hier en daar hebben we het projectteam en de werkaanpak aangepast'.

‘We hebben er vertrouwen in dat er geen nieuwe majeure verliezen zullen komen', aldus Van Wingerden: ‘We zijn in control'.

Voor dit jaar mikt Bam op een resultaat voor belasting "boven het niveau van 2014". Een beter resultaat voor de in 2014 teleurstellende bouw- en infra-activiteiten moet daaraan bijdragen, net als een volgens BAM betere projectbeheersing.




Gerelateerde artikelen