VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij KPN zijn eenmalige extra's voor bestuurders een terugkerend fenomeen

KPN-topman Eelco Blok heeft 425 duizend euro gekregen voor de verkoop van E-Plus. Het telecomconcern geeft nieuwe en vertrekkende bestuurders wel vaker eenmalige extraatjes.

De speciale bonustoekenning voor bestuursvoorzitter Eelco Blok blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van KPN.

De raad van commissarissen schrijft daarin dat Blok de helft van zijn basissalaris heeft gekregen "als erkenning voor zijn buitengewone prestatie in het zeer complexe en tijdrovende verkoopproces van E-Plus aan Telefónica Deutschland".

De commissarissen menen dat "die prestatie het reguliere business plan ontsteeg en substantiële waarde heeft gecreëerd voor bedrijf en beleggers".

Om die reden vonden zij de toekenning van een extra bonus "op zijn plaats".

De verkoop van de Duitse activiteiten aan Telefónica Deutschland was voor het met schulden overladen bedrijf van cruciaal belang. KPN ontving daardoor vijf miljard euro die nodig was om de financiële huishouding een vrolijker aanblik te geven.

Traditie
Het beloningsbeleid van KPN biedt al jaren ruimte voor speciale bonustoekenningen en van die mogelijkheid maken commissarissen regelmatig gebruik.

Vier jaar geleden ontving Eelco Blok al een extra vergoeding, destijds als verantwoordelijke voor de buitenlandse KPN-onderdelen.

Ook Thorsten Dirks, inmiddels topman bij Telefónica Deutschland, ontvangt dit jaar een extra-extra beloning, op initiatief van de commissarissen, van 325 duizend euro voor zijn inspanningen bij de verkoop en integratie van E-Plus.

Voor de nieuwe commerciële directeur Frank van der Post hebben de KPN-commissarissen onlangs een speciaal arrangement samen gesteld ter compensatie van mogelijk gederfde inkomsten bij zijn oud-werkgever.

Kritisch
Een transactiebonus, zoals topman Blok die nu toegekend heeft gekregen, is omstreden bij beleggers. Het kopen of verkopen van bedrijfsonderdelen en uitwerken van strategieën behoort immers tot het reguliere takenpakket van bestuurders.

 
Onlangs nog kreeg het topkader van Nutreco een speciale transactiebonus nadat de miljardenovername door familieconglomeraat SHV was beklonken.

Vorig jaar veroorzaakte biochemieconcern Corbion (toen nog CSM) ophef door haar toenmalige bestuurders voor in totaal 800 duizend euro extra gratis aandelen te geven. Ook destijds vanwege de verkoop van een divisie. Eerder deden commissarissen van Heineken en Philips hetzelfde.

Niet tevreden
Het basissalaris van Blok, die in 2011 Ad Scheepbouwer opvolgde als hoogste baas, bedroeg net als vorig jaar 857 duizend euro.

Uit het jaarrapport van de telecomaanbieder blijkt ook dat Blok zijn jaarlijkse bonus in contanten ruimschoots zag verdubbelen tot 548 duizend euro.

Desondanks lijken commissarissen niet helemaal tevreden over de onder zijn leiding gehaalde resultaten. De cashbonus bij zogeheten ‘on target' presteren ligt namelijk op 90 procent van het jaarsalaris, ofwel 770 duizend euro.

KPN rekent bestuurders voor die cashbonus af op bedrijfsresultaat (ebitda), bedrijfsresultaat minus investeringen, marktaandeel, klantenbasis en vrije kasstroom. Alleen op de doelstelling voor ebitda scoorde Blok "licht boven de drempel".

Zowel op klantenbasis als het saldo van bedrijfsresultaat minus investeringen kwam het oordeel uit op "onder de drempel".

Als de voorwaardelijke toegekende aandelenbeloning (lange termijn component) van ruim 500 duizend euro en pensioentoelage (254 duizend euro) worden meegerekend, dan kan de totale beloning van Blok over vorig jaar op 2,6 miljoen euro uitkomen. Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen