VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

09 maart 2015

Wessanen moet na verkoop ABC overtuigen met biologische voeding

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Lang verwacht en nu gekomen. Wessanen is eindelijk verlost van haar Amerikaanse drankendochter ABC. Topman Christophe Barnouin moet nu laten zien dat hij het bio-bedrijf op het groeipad kan brengen.

ABC maakt onder de merken Little Hug en Daily’s cocktaildrankjes en fruitdrankjes en levert Wessanen 55 miljoen dollar op, omgerekend zo’n 51 miljoen euro.

Koper Harvest Hill is eigendom van investeringsfirma Brynwood. Dat private equitybedrijf kocht medio vorig jaar van de Zwitserse voedingsmoloch Nestlé ook de fruitdrankjes van Juicy Juice.

ABC heeft moeilijke jaren achter de rug. In 2014 daalde de omzet van de maker van kant-en-klaar cocktaildrankjes als daiguiri’s en margarita’s met zeven procent tot 94 miljoen euro, maar er rolde wel een operationele winst van vijf miljoen uit.

Barnouin heeft op basis van deze operationele winst dus een multiple van ongeveer tien bedongen. ‘Wessanen viert dit jaar haar 250ste verjaardag. Deze verkoop komt voor daarom ons op het juiste moment’, schrijft de topman in het persbericht.

Nieuw huis
ABC was het laatste onderdeel waarvoor de Franse bestuursvoorzitter Christophe Barnouin nog een nieuw huis moest vinden.

De afgelopen vijf jaar verkocht Wessanen zo’n beetje alle activiteiten die het in de loop der jaren had verzameld. Van diepvriespizza’s tot kroketten (Beckers) en van groothandelsactiviteiten (Natudis) tot de Amerikaanse distributiedochter Tree of Life.

De verkoop van het seizoengevoelige drankenbedrijf ABC uit de Verenigde Staten paste ook al tijden niet meer bij Wessanen, dat zich alleen nog richt op gezondere en duurzame voeding op het Europese vasteland.

Investeren
Wessanen was eind 2014 schuldenvrij en had volgens de onlangs gepresenteerde jaarcijfers een netto kaspositie van 27 miljoen euro.

De inkomsten hoeven dus niet te worden doorgesluisd naar de bank, maar kan het concern gebruiken voor investeringen om de organische groei aan te zwengelen of voor overnames.

Zo kocht Barnouin begin januari bijvoorbeeld voor 52 miljoen euro het Italiaanse Abafoods.

De Franse topman moet nu beleggers zien te overtuigen dat met muesli’s, koekjes, thee, sojamelk en chocopasta’s die onder merken als Bjorg, Allos, Alter Eco, Bonneterre, Clipper en Zonnatura in de winkel liggen, een aantrekkelijk rendement kan worden behaald.

Onmogelijk
Bijna zes jaar gelden zette het toen in een zware crisis verkerende Wessanen de toenmalige groeibriljant ABC voor het eerst in de etalage.

Een boekhoudfraude in 2010 maakte een verkoop destijds onmogelijk. Drie jaar later probeerde toenmalige topman Piet Hein Merckens het nog een keer, maar ook die poging slaagde niet.

‘De binnengekomen biedingen zijn geen adequate weerspiegeling van de fundamentele waarde van ABC’, zie Merckens in december 2012 over het spaak lopen van de onderhandelingen met gegadigden.

Merckens wilde de alcoholvrije cocktailmixjes en fruitdrankjes toch binnenboord houden om ‘op termijn meer waarde voor aandeelhouders te kunnen realiseren’. Maar vervolgens zakten de verkopen en winstgevendheid van ABC in.


Gerelateerde artikelen

Nieuwe Belgische grootaandeelhouder moet plannen met SnowWorld gaan ontvouwen
Nieuwe Belgische grootaandeelhouder moet plannen met SnowWorld gaan ontvouwen
23-09-2017

Door een aanzienlijk belang in SnowWorld te nemen wordt zakenman Marc Couck…

Lees verder

verkoop Value8 overname SnowWorld
DSM, Solvay en BASF: focus of spreiding, het maakt vooralsnog weinig uit
DSM, Solvay en BASF: focus of spreiding, het maakt vooralsnog weinig uit
22-09-2017

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM en zijn Belgische sectorgenoot Solvay vol…

Lees verder

verkoop dsm groeikansen
Verkoop architectuurdochter past in visie geleidelijk herstel Arcadis
Verkoop architectuurdochter past in visie geleidelijk herstel Arcadis
05-09-2017

Bedrijven die herstructuren verkopen meestal slecht renderende onderdelen. …

Lees verder

verkoop arcadis
Unilever gaat in scheermesjes

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}