VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TKH legt stevige basis voor verdere groei

De marktverwachtingen waren niet gering, maar technologiebedrijf TKH wist in het laatste kwartaal van 2014 toch nog in positieve zin te verrassen. Vooral de autonome groei van 16 procent springt in het oog. Hoe denkt topman Van der Lof die prestaties voort te zetten?

TKH uit Haaksbergen heeft in 2014 volop de vruchten geplukt van de technologische ontwikkeling die het concern de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Vooral autonoom, maar ook door gerichte overnames - de groep heeft nog altijd een solvabiliteit van 45 procent - heeft TKH zich ontwikkeld tot een hoogwaardig innovatief technologiebedrijf.

Op de beurs hebben beleggers daar steeds meer oog voor gekregen. Het aandeel noteert op de hoogste stand ooit. Dit jaar is de koers met 20 procent gestegen.

Het is de aangebrachte focus op vier kerntechnologieën, vision & security (vooral camerasystemen), communication (vooral glasvezelkabelsytemen), connectivity en manufacturing systems (vooral bandenbouwsystemen) in combinatie met een zevental verticale groeimarkten die TKH naar een hoger plan tilt.

Een gesprek met topman Alexander van der Lof, al sinds 2001 aan het roer en verantwoordelijk voor gedaanteverandering van het bedrijf.

Waar bent u het meest tevreden over?
"Uiteraard op de gerealiseerde winstsprong en dan vooral dat dit is toe te schrijven aan het succes van onze strategie, waarbij wij klanten totaaloplossingen kunnen bieden.

Dat zien we terug in alle sectoren en levert ook hogere marges op. De zeven verticale groeimarkten die wij hebben gedefinieerd en nu goed zijn voor ongeveer de helft van onze omzet kunnen ook de komende 3-5 jaar 300-500 miljoen euro extra omzet genereren.

Deze omzet genereert marges van meer dan 12 procent, boven onze nieuwe doelstelling van 10-11 procent voor TKH als geheel (red. margedoel verhoogd van 9-10 procent)."

Wat zijn de kansen in bandenbouwsystemen ?
"Het afgelopen jaar zijn we hier succesvol geweest. De autonome omzetgroei beliep hier 24,6 procent. Het ebita ging zelfs met 57 procent omhoog door een verbeterde efficiency en hogere bezettingsgraad.

Wij zijn bezig met de ontwikkeling van een machine die de productie van afzonderlijke rubbercomponenten en de assemblage in één systeem verenigt, waardoor het kostentechnisch niet meer uitmaakt of je één of duizend banden maakt.

Over circa drie jaar verwachten wij de eerste van deze systemen te verkopen. De omzet bij de bandenbouw zal dit jaar min of meer stabiliseren, maar de komende jaren ligt er een groei van meer dan 50 procent in het verschiet als wij meer voet aan de grond krijgen bij spelers als Michelin en Goodyear."

Hoe gaat het in de andere sectoren?
"Bij Telecom Solutions zien we de investeringen in Europa weer aantrekken na afronding van de aalegvan 4G netwerken. Wij hebben onze strategische posities in Polen, Duitsland en Frankrijk uitgebouwd om te profiteren van glasvezelprojecten die daar nog flink uitgerold moeten worden.

Verder profiteren wij van een toenemende vraag naar breedbandcapaciteit in woningen. Bij Building Solutions trok de autonome groei in het vierde kwartaal flink aan tot 8 procent tegen 2,2 procent over het gehele jaar.

Wij winnen steeds meer projecten in parkeren en tunnels en infra en ook de zorg biedt goede langetermijnkansen. In ons deelsegment vision & security lag de autogroei in het vierde kwartaal op 13,8 procent tegen circa 8 procent voor het gehele jaar. Onze camerasystemen spelen goed in op de toenemende behoefte om veiliger en efficiënter te kunnen werken."

Leunt TKH niet te veel op Europa?
"Europa is nog altijd veruit het belangrijkste werkgebied van TKH en ondanks de matige economische ontwikkelingen hier hebben we toch goed gedraaid.

Het afgelopen jaar zijn we ook vooral in Azië sterk gegroeid waardoor het belang van Nederland is teruggelopen van 24 procent naar 20 procent van de omzet en Europa van 74 procent naar 65 procent. Azië steeg van 18 naar 23 procent van de omzet, terwijl ook Latijns-Amerika aan belang wint. Verdere internationalisatie valt te verwachten."

JAARCIJFERS TKH
-TKH boekt over 2014 een vrijwel volledig autonome omzetgroei van 12,7 procent tot 1,35 miljard euro
-Het ebita voor eenmalige baten en lasten steeg met 35,4 procent tot 135,1 miljoen euro
-Daar rolt een ebita-marge uit van 10,0 procent, tegen 8,3 procent over 2013
- De nettowinst voor amortisatie en buitengewone posten is met 54,4 procent toegenomen. Een lagere belastingdruk hielp mee.
-TKH stelt een dividend voor van 1 euro per aandeel (pay out 46,7 procent). Over 2013 was dat nog 75 cent.

Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen