VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam krijgt jaarrekening niet rond door horrorproject

De vraag of Ballast Nedam op eigen kracht kan overleven, wordt alsmaar prangender. De verliezen op rampenproject A15 blijven oplopen. Zelfs de jaarcijfers krijgt topman Eric van der Noordaa daardoor niet op tijd rond.

Het A4'tje dat Ballast Nedam beleggers woensdag voorschotelde leest als een aaneenschakeling van slecht nieuws.

De in november uitgesproken winstverwachting (operationeel verlies van 35 tot 45 miljoen euro) blijkt toch niet haalbaar, de solvabiliteit duikelt weer tot ver onder de tien procent en zelfs de jaarrekening kan nog niet worden afgerond.

De presentatie van de jaarcijfers is daarom een maand uitgesteld tot 24 april. Maar in aanloop naar die datum geeft het concern wel al een winstwaarschuwing af, de vijfde in krap anderhalf jaar tijd.

Aanleiding voor het winstalarm is de voortdurende slecht-nieuwsshow rond het A15-project, de verbreding van 37 kilometer snelweg door de industriegebieden Europoort en Botlek en daarmee samenhangende aanleg van viaducten, tunnels en bruggen.

Inmiddels is het project al weer zeker twee jaar de kiezel in de schoen van Van der Noordaa en zijn financiële man Peter van Zwieten. Ook een tunnel bij de A2 in Maastricht zorgt voor extra kosten en dus hoofdbrekens op het hoofdkantoor in Nieuwegein.

Houdgreep
De bouwer, die voor het project in een consortium zit met Strukton, het Britse John Laing en het Oostenrijkse Strabag, liet eerder al weten al voor ruim 100 miljoen euro aan verliezen te hebben op het project. En die zijn nu verder opgelopen.

Het project houdt Ballast Nedam in een houdgreep. Medio vorig jaar stortten beleggers al dertig miljoen euro bij en verdubbelde het aantal uitstaande aandelen. Eind november ging het winstgevende offshore-onderdeel naar hoogste bieder Van Oord.

Volgens Van der Noordaa was het weerstandvermogen (eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal) door de boekwinst opgelopen tot "circa tien procent". Maar inmiddels is dat door de resultaatsverslechtering weer "aanmerkelijk lager".

Voor potentiele opdrachtgevers is dat solvabiliteitscijfer een belangrijke factor in de beslissing werk wel of niet gunnen aan bouwer. Ballast Nedam scoort hierop flink slechter dan Heijmans (27 procent), BAM (19 procent) en VolkerWessels (25 procent).

Aanpassing
De drie huisbanken Rabobank, ING en RBS houden Ballast Nedam vooralsnog overeind, maar willen "vanwege de verslechtering van het verwachte resultaat" opnieuw met het bouwconcern om de tafel, zo staat in het perscommuniqué te lezen.

Onderwerp van gesprek zal de "aanpassing van de financiering voor de langere termijn" zijn.

De bestaande afspraken kan Ballast Nedam dus niet langer nakomen. Dat zou een boete kunnen gaan opleveren, een hogere rente, nieuwe verkopen van onderdelen of een combinatie van dat alles.

Volgens van der Noordaa, topman sinds juni vorig jaar, heeft het bankensyndicaat "zijn steun uitgesproken en de voortdurende beschikbaarheid van de kredietfaciliteiten bevestigd".

Zwart gat
Ballast Nedam hoopt een deel van de aanhoudende verliezen te compenseren met geld van Rijkswaterstaat. Het zou dan om betaling van meerwerk gaan dat het concern heeft uitgevoerd aan het A15-project. Voor Ballast Nedam is de uitkomst van die discussie over de onverwachte kosten cruciaal voor het voortbestaan van de bouwer.

Ballast Nedam is op de beurs nog maar 55 miljoen euro waard, meer dan de claim tegen de overheid die naar verluidt het dubbele is.

Het concern zette zichzelf op oudejaarsdag 2014 te koop, maar de vraag is wie zijn vinger wil branden aan het bouwbedrijf. Het A15-project is een zwart gat en zo een beschermingsconstructie tegen wil en dank.




Gerelateerde artikelen