VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers hebben blijkbaar genoeg aan het halve A4-tje waarin Aalberts Industries verslag doet over het eerste kwartaal. Autonome groei is het kernwoord.

Met enige terughoudendheid keken beleggers vooruit naar het kwartaalbericht van Aalberts Industries, sinds eind vorige maand deel uitmakend van de AEX-index. Dat had in de eerste plaats te maken met de inmiddels historisch hoge waardering voor het aandeel. 

Op de piekkoers van 30,50 bereikt op 10 april 2015 betaalden beleggers circa 18 keer de verwachte winst voor dit jaar. Reden voor meerdere analisten hun koopadviezen in te trekken. 

Daarbij kwam dat vlak voor de cijferpublicatie concurrent Pentair, actief in klimaatbeheersing, met een tegenvallend bericht naar buiten. De Britten waarschuwden voor vertragingen in de markt. 

Het kwartaalverslag van Aalberts straalt evenwel optimisme uit, al is het voor beleggers lastig te beoordelen waarop dat gebaseerd is, aangezien concrete cijfers ontbreken. 

Het aandeel wint niettemin op het kwartaalbericht. Beleggers willen waarschijnlijk ook nog graag het cashdividend van 46 cent meepakken dat op 23 april van de koers afvalt. Op dit niveau rendeert dat echter maar 1,5 procent. 

Groei breed gedragen
Aalberts laat weten dat vergeleken met een jaar terug zowel de omzet als het resultaat in het eerste kwartaal zijn gestegen. 

Dat zegt op zich weinig omdat in de tweede jaarhelft twee relatief grote overnames zijn gedaan die totaal 14 procent omzet toevoegde en direct zouden bijdragen aan de winst per aandeel. 

Beleggers zullen dan ook vooral blij zijn met de mededeling dat er sprake is geweest van autonome groei. Ook hier weer geen kwantificering helaas. 

De beschrijving van de prestaties in de verschillende eindmarkten maakt wel duidelijk dat Aalberts in de meeste markten goed presteert. 

Bepaalde Europese landen laten een herstel in de bouw zien. De Amerikaanse bouwmarkt deden het eveneens goed, al was hier sprake van enige vertraging bij projecten. 

Per saldo boekte Aalberts groei in de bouwtak, goed voor circa 46 procent van de concernomzet, wat het mede toeschrijft aan groei van bepaalde productlijnen waar het op heeft ingezet. 

Het segment Climate Control realiseerde een gezonde groei, mede geholpen door overnames. Aalberts lijkt het daarmee beter te hebben gedaan dan concurrent Pentair. 

In de industriële eindmarkten bleven de activiteiten op een hoog niveau. Hieronder de halfgeleidersmarkt en de automobielmarkt.  De Duitse automobielmarkt bleef stabiel terwijl in Oost-Europa en Azië groei werd gerealiseerd. 

Positief is ook de goede gang van zaken in de noodlijdende olie- en gasmarkt al is dat maar een klein onderdeel voor Aalberts. In de turbine en vliegtuigindustrie draaide Aalberts op volle toeren. 

Hogere jaarwinst
In lijn met de uitspraken bij de jaarcijfers 2014 verwacht Aalberts voor dit jaar een verdere winstgevende groei. 

De focus blijft op het verder versterken van de marktposities, de marketingkracht, interne efficiency alsmede de integratie van eerdere overnames. 

De halfjaarcijfers zullen meer inzichten geven in de winstgroei en autonome kracht. De huidige koers-winstverhouding van circa 17 keer de verwachte winst voor dit jaar is al gebaseerd op een verwachte winstgroei van rond de 12 procent.

Als ceo Wim Pelsma in positieve zin wil blijven verrassen dan zal de economie toch ook een beetje meer vaart moeten krijgen. 




Gerelateerde artikelen