VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TKH is voor veel beleggers een lastig te doorgronden bedrijf vanwege de verschillende activiteiten. Het technologieconglomeraat is de laatste jaren behoorlijk op stoom en marktleider in meerdere niches.

Bandenbouwmachines, beveiligingscamera's en glasvezelkabels. 

Dergelijke uiteenlopende disciplines houdt TKH onder één dak. Daarmee is het van oudsher Twentse familiebedrijf doorgestoten tot marktleider op verschillende fronten. 

Hoe gespreid het bedrijf geografisch en operationeel ook is, de strategie van bestuursvoorzitter Alexander van der Lof van het in de Amsterdamse midkap index opgenomen bedrijf gericht op vier technologieën in zeven zogeheten verticale markten is vooralsnog succesvol.

Marktleider 

Met die vier technologieën "Vision & Security", "Communication", "Connectivity" en "Manufacturing Systems" bedient TKH zeven zogeheten verticale markten ("Tunnel & Infra", "Care", "Fibre Optics Networks", "Parking", "Marine, Oil & Gas", "Tyre Building Systems" en "Machine Vision") 

TKH maakt bijvoorbeeld binnen die clusters communicatiesystemen voor gebruik in tunnels, cameratechnologieën, glasvezelnetwerken, parkeertechnologie voor vliegvelden en 3D-gezichtsherkenningssystemen.

In een nichemarkt gelden andere normen dan in bijvoorbeeld een massamarkt voor mobiele telefoons. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het onlangs overgenomen Commend, dat beveiligings- en communicatiesystemen produceert, marktleider is met een omzet van ‘slechts' 45 miljoen euro per jaar. 

Marktleider zijn in niches is voor TKH een belangrijke doelstelling, omdat het bedrijf meent dat het marktleiderschap de beste uitgangspositie oplevert om waarde te creëren.

"Erbij zitten" 


Oorspronkelijk is TKH voortgekomen uit de in Haaksbergen gevestigde Twentsche Kabelfabriek. Kabels (zowel koper als glasvezel) vormen nog altijd een belangrijke activiteit. 


Zo is er het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in het veroveren van een goede marktpositie in landen waar het gebruik van glasvezel nog achterloopt, zoals Frankrijk. 

"Op het moment dat die markt tot groei en bloei komt, moet je erbij zitten", aldus ceo Alexander van der Lof tijdens de vorige week gehouden jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. 

Ook treft hij met zijn manschappen momenteel voorbereidingen voor de productie van onderzeese elektriciteitskabels met een lengte tot 50 kilometer. Van der Lof: "Klanten hebben ons gevraagd om de markt voor subsea-kabels te betreden en daarbij ook omzetgaranties gegeven."

Banden 


Een activiteit die veel belangstelling trekt, is de productie van bandenbouwsystemen. De groei op dit vlak is spectaculair en volgens Van der Lof is de rek er nog niet uit. 


"De positie bij de vijf grote bandenbouwers heeft nog steeds heel veel potentie voor TKH", aldus Van der Lof.

Momenteel wordt het ontwikkelen van bandenbouwsystemen daar nog voor een groot gedeelte binnenshuis gedaan, maar Van der Lof verwacht dat ook de grootste spelers (Goodyear, Continental, Michelin, Pirelli en Bridgestone) het geleidelijk aan af zullen leggen tegen de gespecialiseerde technologische kennis van de Nederlanders.

"ASML heeft een marktaandeel van 90 procent. In die richting zou de bandenbouwindustrie zich ook kunnen ontwikkelen".

Conglomeraat 
Toch blijft de samenhang tussen de vele activiteiten een heikel punt. Zo vragen beleggers zich bijvoorbeeld bij tijd en wijle af of TKH misschien toch lijdt onder de zogeheten "conglomerate discount": dat de som der delen wellicht groter is dan het geheel. 

Een ander thema bij beleggers was tijdens de aandeelhoudersvergadering ook of de vele merknamen niet beter kunnen plaatsmaken voor één sterk merk, of een beperkter aantal merken.

Van der Lof denkt juist dat de verschillende dochtermaatschappijen veel voordeel kunnen halen uit onderlinge samenwerking en ziet ook in de vele merknamen juist een kracht: "Unilever is een goed voorbeeld van hoe je met verschillende brands succesvol kunt zijn".

 TKH IN (GROEI)CIJFERS
-De beurswaarde van TKH is inmiddels opgelopen tot 1,4 miljard euro. 

-De afgelopen twaalf maanden steeg de beurskoers ongeveer 25 procent. Het aandeel noteert momenteel ongeveer 16 keer de winst over 2014 (2,14 euro per aandeel).

-De groei die TKH in 2014 neerzette, trok het bedrijf in het net afgesloten eerste kwartaal door. 

-De omzet steeg het afgelopen kwartaal met ruim zeven procent van 314 miljoen euro naar 337 miljoen euro. 

-Autonoom klom de omzet met dik twee procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) dikte met 35 procent aan naar 36 miljoen euro. 

-Ceo Van der Lof ziet ruimte om de omzet de komende drie tot vijf jaar met 300 tot 500 miljoen euro te laten groeien. 2014 eindigde met 1,34 miljard euro. -Beleggers krijgen op 1 juni exact één euro dividend (per aandeel) overgemaakt, vijfentwintig eurocent meer dan vorig jaar.  

 




Gerelateerde artikelen