VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ballast Nedam krijgt opnieuw een overbruggingskrediet dat opnieuw met een aandelenemissie zal worden afgelost. Beleggers reageren opgetogen, maar het aandeel lijkt nog niet klaar voor herstel.

Vorig jaar kreeg Ballast een overbruggingskrediet van 30 miljoen euro dat met een claimemissie werd afgelost. Nu storten banken en branchegenoot Strukton 20 miljoen euro. De emissie volgt in de tweede jaarhelft.

Ballast maakte het pakket afspraken woensdag bekend. De banken en bouwbedrijf Strukton lenen Ballast allebei 10 miljoen euro. Verder krijgt de bouwer 63 miljoen euro nieuwe bankleningen en een garantiefaciliteit van 265 miljoen euro.

Daarnaast doet het bedrijf zijn belangen in de probleemprojecten A15 en A2 grotendeels over aan zijn partners, in het bijzonder Strukton. De bouwer gaat helemaal stoppen met dit soort grote, complexe infrastructuurprojecten.

Lucht
Daarmee lijkt een bankroet waarover de laatste dagen in de media werd gespeculeerd, afgewend. Toch moet nog blijken of het lek echt boven is. Alleen het feit dat 20 miljoen euro aan overbruggingskrediet nodig is, geeft wel een idee hoe nijpend de situatie bij Ballast was geworden.

Dat er nu lucht lijkt te zijn deed het aandeel Ballast in ieder geval goed. Dat steeg bijna 10 procent, waarmee een deel van het koersverlies van afgelopen week (bijna 30 procent) werd goedgemaakt.

Met een claimemissie in het vooruitzicht is het echter maar de vraag of aandeelhouders moeten rekenen op veel meer herstel. Ballast en zijn banken lijken er in ieder geval op voor te sorteren dat er nog meer koersdalingen in het vat zitten.

Afstempelen
Het bedrijf kondigde woensdag namelijk ook aan dat het de nominale waarde van het aandeel wil verlagen van 1 euro naar 1 eurocent. Dit is nodig om ‘flexibiliteit' te hebben bij de emissie.

Het is niet toegestaan om aandelen uit te geven onder de nominale waarde. Dat betekent dus dat er rekening mee wordt gehouden dat de claimemissie tegen een prijs van minder dan 1 euro zal worden gedaan.

Als dit het geval is zijn er twee mogelijkheden voor de koers van het aandeel op het moment van de emissie. Ofwel Ballast biedt een fikse korting, ofwel de koers staat lager dan nu. Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk.

Dit voorspelt in ieder geval weinig goeds voor zittende aandeelhouders. Ballast maakt nu een serieuze kans om te overleven als bedrijf, maar zij zijn nog niet uit de ellende.

 Dramatische jaarcijfers
Donderdagavond bleek hoe noodzakelijk het was voor Ballast Nedam om extra geld op te halen. Het verlies van de bouwer blijkt in 2014 op te zijn gelopen tot meer dan 100 miljoen euro, zo bleek uit de eerder tot twee keer toe uitgestelde jaarcijfers.  

"Ballast Nedam heeft opnieuw een moeilijk jaar achter de rug met een dramatisch operationeel verlies van 65 miljoen euro", aldus de bouwer over 2014.

Het nettoverlies liep op van 41 miljoen in 20113 naar 103 miljoen euro afgelopen jaar.

Dat is veel meer dan de totale waarde van Ballast op de beurs.  




Gerelateerde artikelen