VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beursintroductie van handelaar in chemicaliën IMCD is vooralsnog succesvol. Nog geen jaar later noteert het aandeel 50 procent boven de introductiekoers. Wat is het perspectief van het aandeel op de langere termijn?

IMCD ging eind juni naar de beurs voor de 21 euro per aandeel. Inmiddels noteert het Rotterdamse bedrijf boven de 30 euro en is het opgenomen in de AMX index, samen met bedrijven als Arcadis, PostNL en SBM Offshore. 

Van de koersstijging hebben niet alleen beleggers die zijn ingestapt bij de beursintroductie geprofiteerd. Oud-eigenaar Bain Capital en het management van IMCD profiteren mee. 

Die Amerikaanse private equity partij is overigens nog altijd grootaandeelhouder in IMCD met een belang van 40 procent; topman Piet van der Slikke heeft een belang van 3 procent in de onderneming.
   
Wat zijn vandaag de dag, bijna een jaar na de beursgang, de kansen en risico’s van IMCD? Een overzicht.

Verdiencapaciteit: 7
MCD heeft een behoorlijke verdiencapaciteit. De marges zijn welleswaar lager dan bij bijvoorbeeld AkzoNobel en DSM, twee leveranciers van IMCD, maar zijn met ruim 8 procent toch vrij hoog te noemen.

Het eerste kwartaal van dit jaar lag de operationele (ebita) marge van IMCD op 8,5 procent, tegen 8,1 procent een jaar daarvoor. 

Dat IMCD als tussenpersoon dit weet te halen heeft deels te maken het het feit dat het bedrijf opgekochte goederen, onder meer speciale chemicaliën, kan mixen, herverpakken en soms zelfs aanpassen en verbeteren om aan klantbehoeftes te voldoen. 

Klanten zijn partijen als L’Oréal, die de aangeleverde goederen weer gebruiken in hun lippenstiften en shampoos.

Daarnaast is IMCD geen eigenaar van bijvoorbeeld opslagwerken, waardoor IMCD geclassificeerd kan worden als asset light. Oftewel, IMCD heeft maar weinig gebouwen en machines op de balans staan en dus heeft weinig afschrijvingen die het resultaat kunnen aanvreten.

IMCD verwacht zelf niet al te veel schommelingen in de resultaten. Zo stelde Van der Slikke tijdens de aandeelhoudersvergadering dat IMCD groot is in food en farma, markten die wat minder gevoelig zijn voor economische schommelingen als bijvoorbeeld toevoegingen voor verf en dergelijke.  

Groei: 7
De omzet van de handelaar is in de laatste 16 jaar is gegroeid van 100 miljoen euro naar 1360 miljard euro. Een aanzienlijk deel van die omzetgroei komt door overnames. 

Het concern nam de laatste jaren zo’n twintig bedrijven over uit verschillende windstreken. De laatste kraal die onlangs werd gerijgd komt uit India. Kushalchand, een Indiaas familiebedrijf met een omzet van 9 miljoen euro, is actief in de handel in voedselingrediënten. 

Meestal zijn de overnames relatief klein, naar grotere overnames sluit het management niet uit. Wel heeft het bestuur aandeelhouders verzekerd dat ze in de gaten houden niet te hard te groeien om zo de cultuur en de kwaliteit te waarborgen.

Het bedrijf groeit overigens ook op eigen kracht. Zo steeg de omzet in 2014 met 10 procent, waarvan 6,3 procentpunt organische groei was.

Balans: 7
Een groot deel van de oude schuld is inmiddels afgelost met de uitgifte van nieuwe aandelen bij de beursintroductie. 

De netto-schuld lag voor de beursgang boven de 800 miljoen euro; nu is die met zo’n 245 miljoen euro een stuk lager.

Het helpt hierbij dat de onderneming relatief weinig hoeft te investeren in gebouwen en machines, waardoor er relatief veel kasgeld overblijft voor bijvoorbeeld overnames, dividend, en/of schuldverlichting. 

De netto-schuld ten opzichte van de verdiencapaciteit (netto-schuld/ebitda), een indicatie van de hoeveelheid schuld voor beleggers, maar ook bijvoorbeeld banken, is met 2,1 vergelijkbaar met die van andere ondernemingen op het Damrak.

Wel bestaat een groot deel van de balans uit goodwill, oftewel de premies die IMCD heeft betaald bij het overnemen van bedrijven. Op het moment zijn de vooruitzichten goed genoeg om de prijzen die zijn betaald voor de overnames te kunnen rechtvaardigen volgens de onderneming.

Beleggers moeten afschrijvingen op overnames echter nooit uitsluiten. Het zou niet de eerste keer zijn dat overnames verkeerd uitpakken bij een bedrijf. 

Waardering: 5
Rendement maakt een beleggers op de lange termijn uit dividend en koersrendement. Helaas is er geen heilige graal voor het voorspellen van beide. 

Door de spurt omhoog de afgelopen is het aandeel niet goedkoop meer. Analisten gaan uit van een ondernemingswaarde-ebitda-ratio van 15 uitgaande van het geschatte resultaat voor 2015. 

Enigszins vergelijkbare bedrijven als het Duitse Brenntag en het Amerikaanse Airgas hebben een lagere waardering van de ondernemingswaarde van 12 keer het bedrijfsresultaat of minder. 

Om deze stevige waardering te rechtvaardigen moeten de strategische beslissingen en overnames goed uitpakken. Door kruisbestuiving te creëren tussen de overgenomen bedrijven hoopt het management op termijn nog iets hogere marges te maken en harder autonoom te kunnen groeien. 

Ervaring management: 8 
Bestuursvoorzitter Piet van der Slikke en financieel directeur Hans Kooijmans zitten al sinds de oprichting van het concern in 1995 in het bestuur. 

Beide bestuurders hebben aandelen in de onderneming, waardoor er een belangenparallel is met de aandeelhouders.
 
Dividend: 7
IMCD is geen klassiek dividendaandeel, zoals bijvoorbeeld Shell dat is. Het concern heeft de doelstelling om 25 tot 35 procent van de (aangepaste) nettowinst uit te keren in de vorm van dividend. 

Dit jaar keert IMCD 20 eurocent per aandeel uit aan beleggers. Dat is aanzienlijk minder dan de winst van 1,42 per aandeel, maar bij de berekening is de onderneming alleen uitgegaan van de jaarhelft dat IMCD een beursnotering had.

Als de nettowinst dit jaar in lijn ligt met die van vorig jaar dan kan het dividend wel eens uitkomen tussen de 36 en 50 eurocent (respectievelijk 1,1 en 1,5%). 

Als de onderneming verder groeit zal het dividend meestijgen de komende jaren, maar beleggers zullen voorlopig niet hoeven rekenen op een hoger dividend door een opgerekte bandbreedte. De focus van de onderneming meer op expansie dan op het uitkeren aan aandeelhouders.

Freefloat en zeggenschap: 6 
Private equity partij Bain Capital heeft nog altijd 39 procent van de aandelen in IMCD in handen. Op termijn zal Bain dit belang waarschijnlijk afbouwen, helemaal nu de koers flink is opgelopen, kunnen ze aardig cashen. 

Wanneer dit gebeurt zal de onderneming uit Rotterdam meer onafhankelijke commissarissen benoemen. In de huidige, vijfkoppige raad van commissarissen zitten drie Bain-afgevaardigden. 

Risicoprofiel: 6 
IMCD heeft een groot klantenbestand (meer dan 28 duizend klanten en 24 duizend producten), dat voor een groot deel actief is in defensieve sectoren als voeding en farmacie. 

Het bedrijfsmodel kent wel risico's, zoals de sterke focus op groei en leveranciers die zelf de verkoop gaan doen. Maar het bedrijf ziet dat uitbesteden nog altijd de trend is. 

De concurrentie in de markt lijkt echter vrij groot. IMCD is de nummer vijf in de markt. De grootste speler is het Duitse Brenntag met een omzet van 10 miljard euro in 2014. 

Dat het bedrijf actief is in verschillende regio’ s en de top 10 klanten goed is voor slechts 10 procent van de omzet moet het risico beperken.

Goed om te weten  
-De VEB heeft een aantal kansen en risico's op het vlak van de verdiencapaciteit, balans en waardering op een rij gezet.

-Dit betekent niet dat de VEB aan- of afraadt om aandelen IMCD te kopen of te verkopen.




Gerelateerde artikelen