VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bodemonderzoeker Fugro heeft zijn multi-client databibliotheek van de hand gedaan. Hoewel er hierop een boekverlies wordt geleden waarderen beleggers de stap.

Aangenaam verrast reageren beleggers en analisten op de verkoop van Fugro’s seismische databank voor het zoeken naar olie en gas op de zeebodem. Bericht van Furgo

Na de verkoop van het leeuwendeel van de Geoscience activiteiten in 2013 werd de database wel al als niet-kern aangemerkt.

Hoewel de verkoop wederom een boekverlies van 40 miljoen euro met zich mee brengt, zien beleggers vooral voordelen.

Het is nu wachten op verkoop van de Subsea Service divisie, bouw en installatiediensten op zee en tegen welke prijs dat kan plaatsvinden.

Verkoop database
Koper van de database van Fugro is het Noorse Spectrum, een seismische dataspecialist, die 115 miljoen dollar in contanten, circa 100 miljoen euro, voor de zeebodemgegevens van Fugro overheeft.

Het betreft vooral data van de zeebodem bij Australië en Noorwegen. Buiten de verkoop blijven enkele indirecte belangen die Fugro bezit in bepaalde exploratieprojecten. De verwachte waarde van deze belangen ligt volgens het bedrijf uit Leidschendam wel ruim boven de boekwaarde.  

De positieve koesreactie van ruim 2 procent in een overigens negatieve beurs hangt waarschijnlijk vooral samen met het feit dat Fugro zijn schuldenlast met nog eens 100 miljoen euro kan verlagen.

Per eind 2014 had Fugro 801 miljoen euro aan schulden uitstaan. De verhouding nettoschuld/ebitda ligt rond de 2,2. Wel ruim onder de opgerekte bankeis van 3,25, maar gezien de zwakke marktomstandigheden is verdere schuldafbouw gewenst.

Zwakke prestaties
Bovendien ontdoet Fugro zich van een activiteit die momenteel zeer zwak presteert. Door de lage olieprijs is de interesse in het zoeken naar nieuwe olievelden flink teruggelopen.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd slechts 4 miljoen euro omgezet, tegen 23 miljoen euro het jaar ervoor. Het onderdeel is verliesgevend en door verkoop zal het verwachte verlies van de gehele Geoscience divisie een stuk lager uitvallen dit jaar.

Bedenk dat op de piek in 2012 de database een boekwaarde kende van 459 miljoen euro. Eind 2014 was dat na forse verliezen en een impairment van 176 miljoen euro nog maar 148 miljoen euro.

Bij dergelijke slechte resultaten en magere vooruitzichten zou Fugro waarschijnlijk sowieso weer hebben moeten afboeken. Analisten vinden de verkoopopbrengst van 100 miljoen euro dan ook zo gek nog niet.

Tezamen met het nu opgelopen boekverlies van 40 miljoen euro bedraagt de totale afboeking  in korte tijd 216 miljoen euro.

Fugro verwacht de deal eind deze maand te kunnen afgronden. Naar verluidt zou al 59 procent van de Spectrum-aandeelhouders akkoord hebben gegeven. Spectrum wordt door deze overname wereldmarktleider in twee dimensionale beelden en verkrijgt een top-5 positie in driedimensionale data.

Verdere focus
Ander positief element aan de desinvestering is dat ceo Paul van Riel en de zijnen zich nu verder kunnen focussen op de wel winstgevende kernactiviteiten Survey en Geotechniek. Hier beschikt het wel over sterke marktposities.

Daarbij wordt hard gewerkt de kostenbasis te drukken om deze aan de lagere marktactiviteiten aan te passen. Zo wil Fugro een aantal schepen verkopen en deze vervolgens terug huren. Dat geeft een geringer kapitaalbeslag en dus minder financiële risico’s.

Rest de verkoop van de Subsea divisie, bouw- en installatiediensten op zee voor met name de olie- en gasindustrie en goed voor bijna een derde van de concernomzet. Analisten gaan hierbij uit van een totale waarde van dit onderdeel van ruim 400 miljoen euro.

Voorts moet een oplossing gezocht worden voor het slecht draaiende Geoscience onderdeel Seabed, een joint venture met het Franse CGGVeritas. Het gaat hier om zeebodemonderzoek in bestaande olievelden.

Al met al steeds meer focus bij Fugro en een geringer kapitaalbeslag. Daarmee probeert het concern de heftige tegenwind te trotseren.

Op de achtergrond speelt natuurlijk nog de door Fugro niet gewenste interesse van Boskalis. Wat dat betreft komt de koersstijging goed uit. Een hoge beurskoers is immers de beste beschermingsconstructie.

 

 

 




Gerelateerde artikelen