VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Acht jaar geleden lukte het niet en kwam van uitstel afstel. Op het voorlopige hoogtepunt van een nieuwe biotechhausse probeert Kiadis Pharma het opnieuw.

Het Amsterdamse bedrijf wil maximaal 37 miljoen euro ophalen bij beleggers. Dit geld is onder meer nodig voor het doen van klinische studies die ertoe moeten leiden dat het bedrijf zijn producten op de markt kan brengen.

Kiadis heeft in feite twee producten in ontwikkeling op het gebied van immunotherapie. Een therapie voor leukemie die in een relatief vergevorderd stadium is en een behandeling voor erfelijke bloedziekten.

Acht jaar geleden probeerde Kiadis ook al naar de beurs te komen. Vrij snel na de aankondiging dat het de stap wilde zetten kwam toen het bericht dat de marktomstandigheden niet goed waren en van uitstel kwam afstel.

Op dat moment was de financiële crisis nog niet in volle hevigheid losgebarsten, maar waren beleggers in Amsterdam wel even klaar met biotech. Kort daarvoor was AMT naar de beurs gekomen. Dit aandeel zakte na de introductie in. AMT is inmiddels via de achteruitgang vertrokken naar de beurs in New York.

Hausse als kans

De kaarten liggen nu heel anders. Wereldwijd is een nieuwe biotechboom aan de gang. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de Nasdaq Biotechnology Index. Deze is in vier jaar tijd bijna verviervoudigd. Dit jaar kwam er tot nu toe 20 procent bij.

Volgens E&Y is de totale beurswaarde van de sector onlangs de 1 biljoen dollar gepasseerd. Het advieskantoor wijst er in een rapport ook op dat 2014 het een-na-beste jaar ooit was wat betreft beursintroducties.

Uitgedund 

Op de Amsterdamse beurs is de sector de laatste jaren flink uitgekleed, maar de bedrijven die nog over zijn doen het door de bank genomen ook goed. Galapagos is dit jaar circa 200 procent gestegen, Esperite circa 100 procent. Uitzondering is eeuwige belofte Pharming dat flink lager staat dan eind december.

Het Damrak heeft bovendien net een geslaagde biotechintroductie achter de rug. Vorig jaar oktober ging het Duitse Probiodrug naar de beurs voor 15,25 euro per aandeel. De huidige koers ligt daar ruim een derde boven.

Het beursklimaat lijkt dus goed, zeker gezien het relatief beperkte bedrag dat Kiadis wil ophalen. Of het voor beleggers ook een goed moment is om in te stappen is vraag twee.

Beloftes

Kiadis spiegelt zijn nieuwe aandeelhouders een strak tijdschema voor voor de marktintroductie van zijn belangrijkste product, ATIR101. Voor deze therapie voor leukemie moet eind 2016 voorwaardelijke toelating in Europa en Canada worden aangevraagd.

Een aanvraag voor definitieve toelating in Europa en de VS is voor 2019 voorzien. Zoals altijd bij biotechbedrijven hangt alles ervan af of deze beloften worden ingelost.

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen