VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 september 2015

Aandeel Boskalis niet langer immuun voor ontwikkelingen in energie en opkomende markten

Aandeel Boskalis niet langer immuun voor ontwikkelingen in energie en opkomende markten
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het aandeel Boskalis is tot nu toe ongekend goed door de turbulentie op de oliemarkt en in opkomende economieën gekomen. Dat is opmerkelijk gezien het feit dat het bedrijf grote stukken omzet uit de energiesector en opkomende markten haalt en zelf terughoudend is over de vooruitzichten.

Maandag zakte het aandeel plotseling wel enkele procenten. Aanleiding lijkt een analistenrapport van ING waarin werd gesteld dat Boskalis niet immuun is voor de olieprijsdaling.

De gevoeligheid van Boskalis voor de toestand in de energiesector is aanzienlijk. Ongeveer 40 procent van de omzet en 45 procent van de bedrijfswinst kwam het eerste halfjaar uit de divisie Offshore Energy.

In de orderportefeuille is nog niet echt te zien dat de vraag naar de diensten van Boskalis in de energiesector afneemt. Het orderboek stond halverwege het jaar op ruim 1,2 miljard euro, nagenoeg gelijk aan het eind van 2014.

Werk 
Boskalis heeft naar eigen zeggen ook nog tot ver in 2016 werk. Tegelijkertijd liet topman Peter Berdowski optekenen dat vooral werk dat op de korte termijn moet worden uitgevoerd te maken heeft met druk op de marge en omzet. Het bedrijf gaat er verder vanuit dat de olieprijs voorlopig laag zal blijven en dat de marktomstandigheden voor Offshore Energy voorlopig ‘schraal’ zullen blijven.

Een sterk punt van Boskalis is de diversificatie van de activiteiten. Tegenover een breed pallet aan dienstverlening op zee staan de aloude bagger- en bouwactiviteiten. Deze hadden een heel sterk eerste halfjaar.

De tweede jaarhelft wordt onvermijdelijk minder omdat nu noodzakelijk onderhoud moet worden uitgevoerd dat was uitgesteld. Boskalis verwacht desondanks dat de marktomstandigheden in de tweede jaarhelft stabiel zullen zijn.

Voor de divisie die baggert en infrastructuur aanlegt is desondanks een belangrijke vraag of die immuun is voor de verslechtering van de omstandigheden in opkomende markten.

Boskalis splitst de activiteiten bij deze tak maar beperkt op naar regio, maar duidelijk is dat ruim de helft van omzet en bedrijfsresultaat van buiten Europa komen. Een groot deel van deze activiteiten vindt plaats in opkomende markten.

In zijn strategiedocument heeft Boskalis begin 2014 aangegeven dat onder meer Brazilie, Oost- en West-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Oost Azie belangrijke groeimarkten zijn. Dit lijstje van Boskalis overlapt grotendeels met de lijstjes van opkomende markten die in de hoek zitten waar de klappen vallen.

Voorzichtig 
Boskalis liet bij de halfjaarresultaten weinig los over de mogelijke gevolgen, maar stelde wel dat over de totale breedte van de activiteiten alle zeilen moeten worden bijgezet om het orderboek gevuld te houden. Daarbij gaat het er ook om werk aan te nemen tegen de juiste prijs.

Al met al is dus duidelijk dat Boskalis zelf behoorlijk voorzichtig is over de vooruitzichten. Dit blijkt ook uit de verwachting dat de nettowinst dit jaar niet het resultaat van vorig jaar zal kunnen evenaren.

Opvallend is dat al deze ontwikkelingen weinig invloed hebben gehad op de koers van het aandeel. Die staat weliswaar iets onder de hoogste stand van dit voorjaar, maar is ten opzichte van een jaar geleden amper verschoven.

De vraag is of het rapport van ING maandag beleggers heeft wakker geschud, of dat nu een periode van inprijzen gaat beginnen.


Gerelateerde artikelen

Fugro kan verder profiteren van de hogere olieprijs
Berdowski: ‘We gaan niet gokken met de balans van Boskalis’
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
Boskalis houdt cashdividend stabiel, maar onduidelijk of het verwatering gaat compenseren
09-03-2018

Boskalis houdt, ondanks een scherpe winstdaling, het dividend stabiel. Als …

Lees verder

boskalis baggeraar offshore dividend
Europese windindustrie in zwaar weer

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}