VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De waarde van financieel dienstverlener Intertrust is in vijf jaar een flink aantal keer over de kop gegaan. Daarmee is duidelijk dat de Staat als indirecte eigenaar in 2009 op het verkeerde moment heeft verkocht. De belegger moet oppassen dat hij straks bij de beursgang niet op het verkeerde moment koopt.

Fortis Bank Nederland verkocht Intertrust begin 2010 voor een bedrag van 250 miljoen euro aan investeringsfonds Waterland. Deze verkocht het bedrijf in 2012 voor een veelvoud door aan Blackstone.

De Amerikanen brengen het bedrijf nu naar de beurs en volgens Bloomberg krijgt het een waardering mee van 2 miljard euro.
Of dit getal klopt is niet helemaal zeker, aangezien maandag alleen werd onthuld dat met de beursgang 475 miljoen euro zal worden opgehaald en dat de opbrengst allereerst is bestemd voor schuldreductie. Maar duidelijk is dat er een enorme waardevermeerdering heeft plaatsgevonden.

De cijfers
Deze stijging is deels te verklaren door de flinke groei die het bedrijf in de tussentijd heeft doorgemaakt. Begin 2010 had het nog bijna 1000 werknemers, inmiddels ruim 1600. De omzet nam sinds 2011 met gemiddeld 6 procent per jaar toe.
 
Ook de winst is flink gestegen. In 2009 had het bedrijf een operationeel resultaat van ongeveer 50 miljoen euro. Met 112 miljoen euro in 2014 is dan ruim een verdubbeling neergezet.
 
Dat is een flinke ontwikkeling, maar deze verklaart op zichzelf niet de waardestijging met honderden procenten. Het zijn veeleer de marktomstandigheden die de huidige eigenaren in de kaart spelen.

Heel slecht 
In 2009 was de markt voor elke vorm van verkoop heel slecht. De veiling van Intertrust was een van de weinig veilingen die dat jaar plaatsvonden. De markt voor beursintroducties lag ook praktisch stil. Het is daarom niet zo gek dat toenmalig eigenaren Fortis Bank Nederland (75 procent) en BNP Paribas (25 procent) slechts vijf keer de winst kregen.
 
De omstandigheden nu zijn totaal anders. Het Damrak krijgt dit jaar een stroom beursintroducties te verwerken. In dit klimaat is het vanzelfsprekend dat Intertrust een veel hogere waardering krijgt.

Timing 
Voor beleggers die straks de mogelijkheid krijgen om in te stappen is echter wel de vraag of de prijs die gevraagd gaat worden niet te hoog zal zijn. Als Intertrust inderdaad een waardering van 2 miljard krijgt, zoals Bloomberg zondag beweerde, is dat bijna achttien keer de winst over 2014.
 
Dat is tamelijk stevig, zowel in vergelijking met andere financiële aandelen als met andere beursgangen van eerder dit jaar. Het is nog afwachten tot de publicatie van het prospectus hoe het aanbod van Blackrock er precies uit zal zien.
Duidelijk is wel dat beleggers scherp moeten kijken of ze niet op het verkeerde moment instappen, zoals de Staat als eigenaar van Fortis op het verkeerde moment uitstapte.



Gerelateerde artikelen