VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 oktober 2015

TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf

TNT Express blijft kwakkelen als zelfstandig bedrijf
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Sinds TNT Express werd afgesplitst van PostNL en het een overnameprooi werd voor de grote Amerikaanse concurrenten, zijn de operationele resultaten eigenlijk nooit goed geweest. In plaats van te leveren stelt TNT steeds opnieuw teleur.

Zo ook dit jaar. TNT gaf maandag een winstwaarschuwing voor het net afgelopen derde kwartaal. Dit zal slechter uitvallen dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hiermee gaat TNT in de reprise: vorig jaar werden aandeelhouders in september namelijk ook al getrakteerd op een winstalarm.

Wat dit precies betekent voor de resultaten maakte TNT niet bekend, maar een jaar geleden werd een operationele winst geboekt van 46 miljoen euro. Daarmee kwam de winstmarge toen uit op 2,8 procent.

Zeer matig

In 2014 was een verslechtering van de economie in Europa de schuldige. Dit jaar zijn het opkomende markten Brazilië en China, het grondstoffengevoelige Australië en Frankrijk.

Daarmee blijft de winstgevendheid zeer matig en dit is in feite al jaren zo. Gemiddeld lag de winstmarge sinds begin 2011 toen TNT en PostNL werden gesplitst op 2,1 procent. Daarmee presteert TNT veel slechter dan andere pakketbezorgers.

Het ligt voor de hand dat dit te maken heeft met de jarenlange onzekerheid over de toekomst waarin het bedrijf verkeert. Circa een derde van de tijd als zelfstandige onderneming was TNT in gesprek met een overnemende partij of lag er een bod.

Stilstand

Overnametrajecten leiden er over het algemeen toe dat verbeterprogramma’s en investeringen blijven liggen. Uiteindelijk heeft TNT-topman Tex Gunning begin dit jaar een nieuwe strategie uitgezet.

Deze moet leiden tot een verdubbeling van de winstmarge. Daarmee zou de winstgevendheid van het bedrijf dan eindelijk meer in lijn komen met die van de grote branchegenoten.

Het derde kwartaal laat echter zien hoe gevoelig de doelstellingen zijn voor de economische omstandigheden. Een beetje tegenwind ergens in de wereld en er valt een gat. Sowieso zullen aandeelhouders nog even geduld moeten hebben aangezien de winstverbetering op zijn vroegst verwacht wordt in 2018.

Alles bij elkaar genomen zullen veel aandeelhouders opgelucht ademhalen als ze hun stukken kunnen overdoen aan FedEx en een einde komt aan jaren van kwakkelen en onzekerheid over de toekomst van het bedrijf.


Gerelateerde artikelen

DPA zit aan de grens van zijn groei wat betreft de financiering
AFM om actie gevraagd vanwege mogelijk informatielek bij overname Refresco
AFM om actie gevraagd vanwege mogelijk informatielek bij overname Refresco
02-03-2018

Een paar dagen voor de aankondiging van een bod op Refresco was er opvallen…

Lees verder

overname AFM Refresco bottelaar
Unilever en Kraft Heinz: omzetgroei versus kostenbesparingen
Met overname Polen richt ForFarmers zich op de onderkant van de markt

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}