VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Weg vrij voor collectieve actie gedupeerde Volkswagen beleggers

Volkswagen heeft de VEB laten weten niet bereid te zijn tot overleg over de schade van gedupeerde beleggers. Volkswagen meent haar beleggers adequaat te hebben voorgelicht: “Volkswagen properly fulfilled its capital market duties”.

Beleggersvereniging VEB stelde het Duitse autoconcern Volkswagen op 25 september 2015 aansprakelijk voor de schade die beleggers hebben geleden na het overtreden van milieuregels in de Verenigde Staten. In haar zeven regels tellende antwoord wijst de autofabrikant alle aansprakelijkheid van de hand Lees hier de reactie van Volkwagen.

De VEB heeft Volkswagen laten weten de zij deze summiere reactie betreurt. Lees de respons van de VEB

Voor de VEB en de Nederlandse beleggers ligt de weg nu vrij om een collectieve actie te beginnen.

Volkswagen informeerde de markt op 11 september 2015 – twee weken voor de ontmaskering – nog met haar koppositie in de Dow Jones Sustainability index: Volkswagen is world’s most sustainable automotive group.

Tegenstrijdige berichten van Volkswagen
De summiere, ontkennende reactie van Volkswagen komt een dag voor het grote mediaoffensief in de Nederlandse media.

In pagina grote advertenties laat Volkswagen weten: ‘Het zal u niet ontgaan zijn. Bij Volkswagen hebben we een flinke fout gemaakt: we hebben uw vertrouwen geschonden. Iets waar we ons diep voor schamen. Daar koopt u niet veel voor, dat beseffen we. Onze woorden zullen dan ook niet zonder daden zijn. We beloven dat we dit probleem oplossen voor elke klant die erdoor geraakt wordt. En gaan er alles aan doen om uw vertrouwen terug te winnen.[…].

 

undefined

Het lijkt er op dat de juristen van Volkswagen de verkeerde standaardbrief aan de VEB hebben gestuurd.

Aansprakelijkstelling door de VEB
De aansprakelijkstelling door de VEB heeft betrekking op de onjuiste, onvolledige en misleidende verklaringen van Volkswagen over het voldoen aan alle milieuregels in de Verenigde Staten en elders, terwijl Volkswagen wist dat bepaalde software was ontwikkeld en toegepast om die milieuregels te omzeilen. Door deze manipulatie was de koers van het Volkswagen aandeel kunstmatig hoog.

Met de manipulatie  handelde Volkswagen onrechtmatig; niet alleen jegens autobezitters, maar ook jegens haar eigen aandeelhouders.

Binnen twee handelsdagen verloor het aandeel Volkswagen ruim 35% van haar waarde na het bekend worden van deze onrechtmatigheid.

Collectieve actie
Om Nederlandse beleggers en Europese beleggers die via een Nederlandse bank of broker hebben gehandeld te kunnen vertegenwoordigen bij een mogelijke procedure, heeft de VEB deze aansprakelijkstelling verzonden.

Op deze wijze hebben het bestuur en de raad van commissarissen van Volkswagen weet van de voorlopige vordering van de beleggers en kan de VEB namens hen een collectieve actie starten.

De VEB heeft Volkswagen uitgenodigd in gesprek te gaan over mogelijke compensatie van de schade die beleggers hebben geleden.

Gekocht in Nederland
De VEB zal in deze collectieve actie opkomen voor de aandeelhouders Volkswagen die

(1) hun aandelen Volkswagen in bezit hadden op vrijdagavond 18 september 2015 nabeurs,
(2) die aandelen Volkswagen hebben gekocht via een beleggingsrekening in Nederland of via een Nederlandse bank of broker, en
(3) verlies hebben geleden.