VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Enkele uren voordat de aandeelhoudersvergadering van TenCate maandagmiddag begon, voerde het textieltechnologiebedrijf twee punten van de agenda af. Beleggers waren tijdens die bijeenkomst witheet over die uitzonderlijke actie van bestuur en commissarissen.

Vlak voor beursopening meldde TenCate hals over de kop het spoorboekje voor de beleggersbijeenkomst te hebben omgegooid.

Aandeelhouders konden daardoor later die dag niet stemmen over het verlenen van decharge aan bestuur en commissarissen. Die punten waren door bestuur en commissarissen van de agenda van de buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) geschrapt.

Paniekvoetbal

Een aanpassing die volgens beleggers duidde op paniekvoetbal.

President-commissaris Jan Hovers werd direct na zijn openingswoord in het Almelose Polmanstadion, thuisbasis van de plaatselijke voetbalclub Heracles, op die beslissing aangevallen.

TenCate had op basis van de vooraf binnengekomen stemmen van beleggers, zogeheten proxy stemmen van beleggers die zelf niet fysiek bij de bava aanwezig waren, al inzicht in hoe beleggers dachten over het dechargevoorstel, een oordeel over het functioneren van bestuur en commissarissen.

Onder andere grootaandeelhouder Kempen (5,54 procent), BNP Paribas en beleggersvereniging VEB lieten in de bava weten grote moeite te hebben met de pennenstreek waarmee TenCate de vooraf ingediende stemmen naar de prullenbak dirigeerde.

De bava stond in het teken van het overnamebod van drie investeringsmaatschappijen onder aanvoering van het Utrechtse Gilde. Dat trio biedt 24,60 euro per aandeel TenCate, waarmee het aandelenkapitaal van het Almelose technisch textielbedrijf op 675 miljoen euro wordt gewaardeerd.  

 

‘Geen massale ondersteuning’

Volgens Hovers was het afvoeren van de beide agendapunten niet ingegeven door de vrees dat er uiteindelijk een negatief oordeel van beleggers zou volgen over de manier waarop bestuur en commissarissen hun functie hadden vervuld.

‘Het doet er niet toe dat we de uitslag van de proxystemmen al weten’, aldus Hovers. ‘Maar we zien wel dat het geen massale ondersteuning van het voorstel is geweest’.

Dat zal een understatement zijn geweest. Het lijkt er sterk op dat TenCate de confrontatie met aandeelhouders niet aandurfde en het risico op een tegenstem niet wilde lopen.

Volgens de laatste door TenCate verstrekte informatie over haar aandeelhoudersbestand zitten in die groep van tien grote partijen vijf buitenlandse aandeelhouders die ieder meer dan drie procent van de TenCate-aandelen hebben. Daaronder zitten Ameriprise (4,96 procent), UBS (5,01 procent) en Schroders (8,25 procent).

Die beleggers zijn doorgaans niet in persoon aanwezig bij aandeelhoudersvergaderingen maar stemmen vooraf op afstand.

 

Weerstand

Het schrappen van de beide agendapunten vormde een nieuwe episode in de overnamesaga van het textielconcern.

Die overname van het ruim 300 jaar oude bedrijf door drie investeringsmaatschappijen stuit al enkele maanden op flinke weerstand.

Veel beleggers vinden de prijs teleurstellend en zijn argwanend vanwege de dubbele petten van het bestuur en één commissaris hebben als mede investeerders in het niet langer beursgenoteerde bedrijf.

Ook was het overnameproces omgeven met onduidelijkheden, bijvoorbeeld of TenCate wel openstond voor andere geïnteresseerde partijen. In reactie op schriftelijke vragen van de VEB wilde bestuursvoorzitter Loek de Vries niet zeggen welke andere partijen zich aan de bedrijfspoort in Almelo hebben gemeld, wanneer dat is geweest en waarom TenCate geen heil zag in die toenaderingen. Lees hier de reactie

 

In zijn reactie schreef de Vries dat ‘TenCate in de afgelopen jaren diverse keren benaderd is door partijen die te kennen gaven mogelijk geïnteresseerd te zijn in een gehele of gedeeltelijke overname van ons concern.’

 

Andere geïnteresseerden

Volgens De Vries is TenCate ‘altijd bereid geweest deze partijen te woord te staan’. ‘Maar dergelijke gesprekken hebben nooit tot een concreet voorstel geleid’, aldus De Vries.

Volgens Het Financieele Dagblad van afgelopen maandag weigerde TenCate in mei, toen het bedrijf al zes maanden met Gilde in gesprek was, in gesprek te gaan met investeringsmaatschappij HAL. TenCate heeft die avance van HAL bevestigd, maar liet in de bava weten wel met HAL te hebben gepraat.

President-commissaris Hovers zei tijdens de bava nog wel dat ‘zowel met Nederlandse als buitenlandse partijen is gesproken die over ruime eigen vermogen budgetten beschikken’. ‘Met een enkele partij bleef het bij één gesprek, met andere potentieel geïnteresseerden ging het om vele gesprekken’, aldus Hovers.

Over de reden waarom dergelijke gesprekken nooit tot een resultaat hebben geleid, zei Hovers dat ‘de ene [partij, red.] weinig fiducie had in één bedrijfsonderdeel, terwijl de andere belangstelling had in slechts één onderdeel’. 




Gerelateerde artikelen