VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TenCate-beleggers lopen niet warm voor het overnamebod van Gilde op de Almelose producent van hoogwaardig textiel. Hun signaal is duidelijk. Als Gilde TenCate nog wil inlijven, zal de investeringsmaatschappij haar bod moeten verhogen.

Die conclusie kan getrokken worden nadat TenCate en Gilde donderdag voorbeurs bekend hebben gemaakt dat slechts 60,55 procent van de aandelen zich achter het bod heeft geschaard.

Dat aanmeldpercentage ligt onder de ondergrens van 66,67 procent die TenCate-topman Loek de Vries en zijn commissarissen met Gilde hadden afgesproken.

In het gezamenlijke persbericht geeft Gilde aan uiterlijk komende maandag (21 december) te zullen melden of de investeerder het bod verlengt of intrekt.

Signaal

Beleggers hebben met de beperkte animo voor het bod een duidelijk signaal afgegeven. Als Gilde de producent van kunstgras, brandwerend textiel en composieten nog altijd wil overnemen, dan zal het opkoopfonds haar bod van 24,60 moeten verhogen.

Dat bod is inclusief het dividend over 2015. Het aandelenkapitaal van het Almelose technisch textielbedrijf waardeert Gilde daarmee op 675 miljoen euro. Veel beleggers vonden die prijs geen recht doen aan de verwachte resultaatsontwikkeling van TenCate.


Precedent

Van deze voorgenomen overname van TenCate gaat een belangrijke precedentwerking uit. Het aanmeldpercentage van net boven de 60 procent is voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk laag. 

Dat toont een breed gedragen afkeuring van het gehele overnameproces, twijfels over het onbevooroordeeld zijn van bestuur en commissarissen en de hoogte van het bod. Bovendien is gebleken dat beleggers zich onder druk van allerhande uitrookdreigementen niet laten dwingen tot het verkopen van hun aandelen.


Beurskoers zakt niet weg

Wat opvalt is dat de beurskoers van TenCate niet wegzakt naar een niveau dat dichter ligt bij de beurskoers voordat Gilde het bod eind juli uitbracht. Dat was destijds een premie van 27 procent op de slotkoers de dag voor bekendmaking van het bod.

Veel beleggers vreesden dat een laag aanmeldingspercentage zich zou vertalen in een forse daling van het aandeel uit angst dat het bod helemaal zou afketsten.  

Het eerste uur van de handel liet al zien dat die vrees ongegrond was. De ochtendkoers van 23,40 euro lag slechts een procentje lager dan de slotkoers van een dag eerder. Maar dat verlies was richting het middaguur al weer volledig ingelopen.

Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat een groep beleggers weliswaar aandelen verkocht omdat  het hen waarschijnlijker leek dat het bod zal afketsen. Maar deze aandelen worden juist gekocht door beleggers die menen dat de bieder het bod zal moeten verhogen om de transactie te laten slagen.

Het feit dat de koers niet reageert, geeft aan dat de tweede groep beleggers ongeveer even groot is als de eerste. 


Scenario’s

Nu blijkt dat de animo onder beleggers voor het bod beperkt is, zijn er eigenlijk nog drie scenario’s mogelijk. De eerste is dat Gilde doorzet. Maar dan zal de investeerder het bod moeten verhogen. Beleggers hebben immers weken de tijd gehad zich te buigen over het huidige bod, maar dat feitelijk afgewezen.

Alleen een verlenging van het bod – zonder verhoging van de biedprijs – gaat Gilde waarschijnlijk dus niet helpen. De tweede mogelijkheid is dat Gilde afhaakt en TenCate zelfstandig verder gaat als beursgenoteerd bedrijf.

Maar een ander scenario is natuurlijk dat Gilde het bod intrekt en een andere bieder interesse toont. Komende maandag zal blijken welke wending de overnamesaga rond TenCate zal nemen.

 

 

 




Gerelateerde artikelen