VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Miljarden uitgeven aan een overname en ook nog een ruimhartig dividend betalen: kan Shell dat aan in een omgeving waarin de olieprijs maar blijft dalen? Over het dividend hebben particuliere beleggers weinig twijfel. Zij vertrouwen ook komende jaren op een stabiele winstuitkering.

Dat blijkt uit een peiling onder meer dan duizend beleggers die de VEB eind december heeft uitgevoerd.

Meer dan negentig procent van de ondervraagden denkt dat Shell zijn huidige, royale dividendbeleid de komende jaren kan volhouden. En dat ondanks de lage olieprijs, de aangekondigde miljardenaankoop van het Britse BG en de wetenschap dat Shell momenteel al leningen moet afsluiten om de beloofde winst aan aandeelhouders uit te keren.

Ik verwacht dat Shell zijn dividendbeleid komende jaren kan volhouden

Eens

69%

Oneens

31%

Internetpeiling onder 1123 deelnemers via veb.net, eind december ‘15

 

Het hoge dividendrendement van Shell is voor mij reden om


Mijn aandelenbelang uit te breiden vanwege de hoge vaste inkomsten

26%

Aandelen te verkopen, want de toekomst van het dividend is mij te onzeker                                                                             

5%

Niks te doen

69%

Internetpeiling onder 1123 deelnemers via veb.net, eind december ‘15

 

Door de koersdaling van meer dan 24 procent afgelopen jaar is het dividendrendement van het aandeel Shell gestegen tot bijna 9 procent. Die hoge jaarlijkse uitkering is voor een kwart van de ondervraagden reden om het aandelenbelang in Shell uit te breiden.  

Uit de reacties van deelnemers aan de peiling blijkt dat veel Shell-beleggers zich niet blindstaren op het hoge, huidige dividend. Zelfs als het dividend omlaag gaat, blijft het een prima aandeel, schrijven meerdere beleggers.


BG Group

Ook onder institutionele beleggers valt vooralsnog weinig twijfel te vernemen over de houdbaarheid van het Shell-dividend. Groter is de onzekerheid over het doorgaan van de overname van het Britse BG Groep. Bij de presentatie van de overname in april was de olieprijs nog circa 56 dollar per vat (Brent) tegen bijna 33 dollar nu. Bij het inschatten van de waarde van deze overname rekende Shell tussen 70 en 110 dollar.

Eind deze maand moeten aandeelhouders zich uitspreken over de overname, die deels in contanten deels in aandelen wordt voldaan.


Parijs is nog ver

Shell-beleggers lijken zich vooralsnog weinig zorgen te maken over de impact die de uitkomsten van de klimaattop in Parijs zullen hebben op het energieconcern.

Tachtig procent van de ondervraagden in onze internetpeiling denkt dat Shell goed is voorbereid om aanvullende klimaatmaatregelen te doorstaan.

De maatregelen die voortkomen uit het klimaatakkoord in Parijs zullen Shell hard raken

Eens

23%

Oneens

77%

Internetpeiling onder 1123 deelnemers via veb.net, eind december ‘15

 

Door de maatregelen die op de klimaattop zijn aangekondigd

Overweeg ik aandelen Shell te verkopen, want Shell zal hard geraakt worden

5%

Overweeg ik aandelen Shell bij te kopen, want zo’n vaart zal het niet lopen. De markt overdrijft                                                                   

15%

Verander ik mijn strategie niet

80%

Internetpeiling onder 1123 deelnemers via veb.net, eind december ‘15


Veel beleggers menen zelfs dat Shell relatief goed gepositioneerd is om te profiteren van klimaatmaatregelen vanwege zijn grote positie in gas. “Zoals altijd Shell zal zich aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden en ondertussen blijft het dividendrendement op niveau'”, zo becommentarieert een deelnemer zijn stemgedrag. 


Zij, en met hen bijna driekwart van de ondervraagden, hebben geen intentie hun belang in de onderneming af te bouwen. Het adagium “Never sell Shell” is een veelgehoorde opmerking onder deelnemende beleggers.

 




Gerelateerde artikelen