VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In 2014 nam Arcadis voor bijna 530 miljoen euro de Britse branchegenoot Hyder en architectenbureau Callison over. Ruim een jaar verder blijkt bijna 100 miljoen euro aan bijstellingen nodig waardoor de bij de overnames betaalde goodwill flink toeneemt.

Arcadis meldde maandag in een persbericht een aanpassing van de winstverwachting voor heel 2015. Daarnaast werd een bijstelling van enkele balansposten uit de jaarrekening 2014 gedaan. Hier lijkt wel wat zuur in te zitten voor aandeelhouders.

Ten eerste is de post te ontvangen rekeningen met 48,6 miljoen euro verlaagd. Arcadis geeft als reden op dat het bedrijf conservatiever is in het boeken van omzet dan Hyder en Callison.

Maar met een vijfde is de bijstelling behoorlijk stevig.

Verder neemt Arcadis voor 49,9 miljoen euro aan voorzieningen aan de passivazijde van de balans. Het gaat om voorzieningen voor juridische claims en andere claims van ontevreden klanten.


Buiten beeld

De twee aanpassingen zijn samen goed voor 98,5 miljoen euro. Dit wordt op de balans geneutraliseerd door middel van een ophoging van de goodwill en de post immateriële activa.

De goodwill neemt met 80,7 miljoen euro toe tot 982,3 miljoen euro. Hierdoor gebeurt een en ander, in ieder geval voor nu, buiten het zicht van de winst- en verliesrekening. In 2014 werd niet afgeschreven op de goodwill.

Het is wel de vraag hoe houdbaar dat is. De waarde van goodwill is uiteraard gebaseerd op aannames over de toekomstige groei en winstgevendheid van Arcadis. In dit geval is dat een omzetgroei met ongeveer 3 procent per jaar in alle regio’s en een bedrijfsresultaat grofweg rond de 10 procent.

Maandag werd echter ook duidelijk dat die aannames wel eens getest kunnen gaan worden. Arcadis repte van een verslechtering van de markt in Noord-Amerika en in opkomende landen.

Een met goodwill opgeblazen balans en verslechtering van zijn markten. Dit komt nog eens bovenop melding van een fraudeonderzoek in Brazilie eind vorig jaar. De reactie op de beurs was dan ook voorspelbaar: de koers ging tot 20 procent onderuit.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen