VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na de beursrally in de tweede helft van het kwartaal blijken de eerste drie maanden van 2016 helemaal niet zo slecht te zijn geweest. Maar achter deze sterke cijfers voor de index gaat wel wat zwakte schuil.

Na de slechtste jaarstart sinds mensenheugenis en de slechtste januari sinds 2009, herstelden beurzen wereldwijd sterk. De S&P 500 eindigde het kwartaal 1,4 procent in het groen. De AEX-index stond op een minieme min van 0,4 procent.

Maar deze cijfers voor de indices lijken toch wel het een en ander te verhullen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat zakenbanken het slechtste kwartaal sinds 2009 hadden. Een blik op de markt voor overnames, beursgangen en nieuwe schuldemissies maakt duidelijk waarom. In vogelvlucht hoe het ervoor staat op deze gebieden en wat het zegt over de markt.

Weinig beursgangen

In de VS was het eerste kwartaal wat betreft nieuwe beursintroducties volgens onderzoeksbureau Renaissance Capital het slechtste in minstens twintig jaar. Met acht nieuwe noteringen werd in totaal 0,7 miljard dollar opgehaald, 87 procent minder dan een jaar eerder.

Dit fenomeen beperkt zich niet tot de Verenigde Staten. Dealogic spreekt van een periode van droogte op de beurzen. Ook in Europa, Canada en opkomende markten is het stil.

Renaissance Capital constateert dat er sprake is van een flinke herwaardering van technologiebedrijven uit Silicon Valley. Daarnaast stelt het bureau dat bedrijven die hun introductie hebben uitgesteld, deze wel hadden kunnen doen als ze de prijs hadden verlaagd, bijvoorbeeld met de helft.

 

Minder overnames

In het eerste kwartaal werd volgens Dealogic wereldwijd voor bijna 750 miljard dollar aan overnames gedaan. Dit was het twee-na-beste eerste kwartaal ooit, maar wel 20 procent minder dan in 2015.

Het aantal afgeronde overnames nam volgens Willis Towers Watson met een kwart af. Dit bracht het adviesbureau tot de vraag of dit een teken is dat de overnamemarkt even op adem komt of dat deze over zijn top heen is?

 

Obligatiemarkt: ook een zwak kwartaal

Wereldwijd is de uitgifte van schuldpapier met 8 procent gedaald ten opzichte vorig jaar. Volgens Thomson Reuters was het de slechtste jaarstart sinds 2008. De uitgifte van schuldpapier in opkomende markten daalde met 45 procent, die naar laagwaardig schuldpapier met 65 procent.

Een lichtpunt is de uitgifte van Amerikaanse kredietwaardige obligaties. Deze nam met 4 procent toe en bereikte een nieuw recordniveau. Een kanttekening is wel dat drie bedrijven, te weten ABInbev, Apple en ExxonMobile, samen goed waren voor 70 miljard dollar. Dat was bijna een kwart van het totaal.

Met veel van deze cijfers gaat het opvallend vaak om de slechtste cijfers sinds 2008 of 2009. Weinig beursgangen, minder overnames en flink minder vraag naar schuld horen ook niet bij een optimistische markt die op weg is naar nieuwe recordstanden. Het zijn signalen dat het herstel van laatste anderhalve maand en het optimisme waarmee de beurs het kwartaal uit ging tijdelijk zijn.