VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Technologieconcern TKH uit Haaksbergen beleefde na een voorspoedig 2014 een moeizamer 2015. Nu ook de eerstekwartaalcijfers van 2016 tegenvallen, vragen beleggers zich af of de omzetdoelstelling, een omzetgroei van 300 à 500 miljoen euro binnen 3 tot 5 jaar, nog wel realistisch is.

Bestuursvoorzitter Alexander van der Lof antwoordde daarop tijdens de aandeelhoudersvergadering afgelopen week met een volmondig ‘ja’. ’80 procent van die omzetgroei moet uit autonome groei komen’, aldus Van der Lof.

Het vertrouwen in eigen kunnen is groot bij de Twentenaren, ook nu het voor de buitenwereld even minder lijkt te gaan.

Dalende omzet

Dat het eerste kwartaal van 2016 voor alle bedrijfssegmenten een dalende omzet liet zien, zou vooral komen doordat het eerste kwartaal van 2015 zo uitzonderlijk goed was. 

De tegenvallende omzetgroei over heel 2015 wordt vooral verklaard doordat de bandenbouwactiviteiten in 2014 spectaculair groeiden en juist hier de economische en politieke wind in 2015 de verkeerde kant uit waaide.

Door de grote verscheidenheid aan bedrijfsactiviteiten is het niet altijd even makkelijk te zien waar precies de groeikansen zitten.

Een voorbeeld dat Van der Lof tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met beleggers aanhaalde was de productie van onderzeese elektriciteitskabels. 

Daar waar deze activiteit in eerste instantie vooral gericht leek te zullen worden op de olie- en gasindustrie, lijken de kansen nu juist bij windenergie te liggen. Hoewel de fabriek in Lochem nog niet helemaal operationeel is, heeft TKH inmiddels al voor 20 miljoen euro aan orders ontvangen. Op jaarbasis zou deze nieuwe activiteit tussen de 50 en 100 miljoen euro aan omzet moeten genereren.

Glasvezel

De productie van kabels is waar het voor TKH allemaal begon. Waren die kabels vroeger van koper, tegenwoordig is het vooral glasvezel wat de klok slaat.

De uitrol van glasvezelverbindingen stok echter zowel in Nederland als in de landen om ons heen. Hierdoor kon TKH de afgelopen tijd minder orders tegemoetzien, waardoor het segment Telecom Solutions het moeilijk heeft.

Van het in 2012 overgenomen Augusta werden in 2015 de laatste aandelen opgekocht. Ongeveer 80 aandeelhouders, goed voor zo’n 10.000 aandelen, konden zich niet vinden in de betaalde prijs. Mogelijk is TKH hier in de toekomst nog een extra geldbedrag aan kwijt.

De activiteiten van Augusta zijn in elk geval interessant. De hoogwaardige camera’s van dochterbedrijf Allied Vision worden bijvoorbeeld gebruikt voor de doellijntechnologie in het voetbal, net als in het tennis, waar met “machine vision” vastgesteld wordt of een bal in of uit is.

Doel

Beleggers zien in TKH een bedrijf met een sterke technologische basis, maar ook marktomstandigheden die niet altijd even gunstig zijn.

Het lijkt erop dat het optimisme dat door het bedrijf zelf uitgestraald wordt niet door iedereen gedeeld wordt, gezien de reactie van de markt op de eerstekwartaalcijfers. 

Door vast te houden aan de eerder geformuleerde doelstellingen heeft Van der Lof zichzelf en zijn team in elk geval een duidelijk doel gesteld. Nu staan ze voor de uitdaging om deze doelstelling ook waar te maken.




Gerelateerde artikelen