VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 mei 2016

Resultaten en koers Flowtraders en Virtu gedijen het best bij onrust

Resultaten en koers Flowtraders en Virtu gedijen het best bij onrust
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Flowtraders en zijn Amerikaanse concurrent Virtu zijn beiden ongeveer een jaar beursgenoteerd. Na een aantal kwartaalrapporten is duidelijk dat de mate van onrust op financiële markten sterk bepalend is voor de resultaten en de koers.

Flowtraders meldde over het eerste kwartaal 64,4 miljoen euro aan inkomsten uit de flitshandel in trackers en dergelijke instrumenten. Dit was 17 procent minder dan het eerste kwartaal in 2015. Het matige eerste kwartaal volgt op een ook al moeilijk laatste kwartaal van 2015. Toen lagen de inkomsten circa 12 procent lager ten opzichte van een jaar eerder.

Een soortgelijk beeld is te zien bij het Amerikaanse Virtu. De branchegenoot meldde een daling van de handelsinkomsten met ruim 20 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In het laatste kwartaal van vorig jaar zakten de inkomsten met soortgelijke cijfers. 

Voor beide bedrijven waren het eerste en derde kwartaal van vorig jaar het best. De ontwikkeling in de resultaten bekeken over het hele jaar laat zien dat de activiteit op de beurzen een belangrijke factor is voor de flitshandelen.

Na afloop van het sterke derde kwartaal stelde bestuursvoorzitter Douglas Cifu dat Virtu goed gedijt in een beursklimaat met grote handelsvolumes en flinke bewegingen. Dat kwartaal was er onder meer sprake van scherpe koersdalingen in augustus door zorgen over de ontwikkeling in de Chinese economie.

Woensdag wees Flowtraders ook op redelijk uitdagende marktomstandigheden als verklaring voor de lagere omzet. De handelsvolumes in februari en maart waren relatief laag en er was een verschuiving van de handel naar meer liquide trackers waarop minder te verdienen is. 

Het eerste jaar aan de beurs van de twee flitshandelaren heeft daarmee wel duidelijk gemaakt dat de bedrijven behoorlijk afhankelijk zijn van de ontwikkelingen op financiële markten. Er geldt kortweg: hoe meer beweging, hoe beter.

Dat is op zich niet verrassend, maar het is wel opvallend hoe sterk de marktonrust ook de koers van de aandelen drijft. Beide aandelen zijn inmiddels na aanzienlijke stijgingen weer ongeveer terug bij hun introductieprijs.

Flowtraders zakte woensdagochtend onder de introductiekoers van 32 euro. Vanaf het hoogste punt begin februari, toen het leek of de beurs aan een crash bezig was, is het aandeel met circa een derde gezakt.

Virtu zakte woensdag tot net boven de introductiekoers van 19 euro. Vanaf een vorig najaar bereikte piek is er bijna een kwart van het aandeel af gegaan.

Het is de bedoeling dat de resultaten van de flitshandelaren naast de bewegingen van kwartaal op kwartaal een opgaande lijn laten zien. Voor Flowtraders geldt dat het uitbreidt in de Amerikaanse markt. Voor beleggers die willen investeren in dit groeiverhaal is de gevoeligheid van de koers voor de marktomstandigheden wel iets om in de gaten te houden.


Gerelateerde artikelen

Effect 3: De beste topmannen van Europa
Flow Traders: 2017 snel vergeten en vooruit kijken
Flow Traders sorteert voor op de verbinding tussen China en Hongkong
Flow Traders sorteert voor op de verbinding tussen China en Hongkong
12-01-2018

Flitshandelaar Flow Traders heeft een vergunning gekregen om in Hongkong te…

Lees verder

beurs china markt
Flow Traders en BinckBank: gedaald door onzeker dividend

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}