VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

IMCD, de Rotterdamse distributeur van speciale chemische producten en voedingsingrediënten, is een bedrijf in transitie.

IMCD komt net als Imtech voort uit de boedel van beursconglomeraat Internatio-Müller. Na jaren private equity is het bedrijf sinds medio weer 2014 beursgenoteerd. De koers is inmiddels opgelopen van 21 tot 35,30 euro.

Met voormalig zusje Imtech is het een stuk slechter vergaan. Het installatiebedrijf ging ten onder aan megalomane overnames en een zeer gebrekkige interne controle.

Bij IMCD is voormalig grootaandeelhouder Bain Capital bijna volledig uit beeld verdwenen. Dat heeft gevolgen voor de governance. De commissarissen die Bain bij IMCD had neergezet treden terug. Tegelijkertijd is IMCD op overnamepad, in 2015 werden drie overnames gedaan.

IMCD kocht in 2015 80 procent van de aandelen in branchegenoot MF Cachat. Dit bedrijf was in 2015 goed voor ruim 131 miljoen euro omzet en 13,4 miljoen euro operationele winst.

Naast groei door overnames hoeft IMCD ook over de organische groei niet te klagen. Deze was 10 procent in Europa, het Midden-Oosten en Afrika zo bleek uit de positieve Q1 2016 cijfers die op de dag van de aandeelhoudersvergadering werden gepubliceerd.

Discretionaire korte termijn bonus voor drie overnames in 2015

CEO Van der Stikke en CFO Kooijmans kregen een extra korte termijn bonus, in totaal was de variabele kort termijn beloning 382.500 euro voor de CEO en 281.250 euro voor de CFO. De Raad van Commissarissen maakte daarvoor gebruik van haar discretionaire bevoegdheid. Naar het hoe en waarom konden de aandeelhouders alleen maar gissen. Het remuneratie rapport bevatte geen informatie over de beloningscriteria vanwege de concurrentiegevoeligheid van deze informatie. Ook bood het rapport geen duidelijkheid over de behaalde criteria

Pas tijdens de aandeelhoudersvergadering werd meer duidelijk. De extra vergoeding ontvingen de bestuurders vanwege de drie overnames in 2015. Vooral de overname van MF Cachat was bijzonder profijtelijk voor IMCD zoals Michael Siefke, de voorzitter van de renumeratiecommissie, de aandeelhouders liet weten.

Deze redenering stuitte op bezwaren van de VEB. Overnames horen namelijk bij de reguliere werkzaamheden van een bestuur. Het is vreemd als acquisities in de reguliere korte termijn bonus targets zijn opgenomen. De echte effecten – positief en negatief - van overnames blijken in de regel namelijk pas op de lange termijn. 


Discussie over interne audit

De aandacht voor interne controle zal met het groeien van de onderneming alleen maar toe moeten nemen.

IMCD heeft geen eigen interne audit afdeling. Dat wil niet zeggen dat er geen interne auditors zijn, aldus Arjan Kaaks, de voorzitter van de audit committee. De interne audit functie wordt uitgeoefend door personen van de financiële afdeling op holding niveau. Zo is de director corporate control eveneens hoofd audit en heeft hij in die hoedanigheid een direct lijntje met de audit committee. Een constructie die bij weinig beursvennootschappen wordt gehanteerd omdat het gevaar dreigt dat de financiële man op deze manier op zijn eigen rapportage toeziet. Er is dan geen sprake van de vereiste functiescheiding.

Toch valt deze constructie volgens accountant Van Veen van KPMG te billijken. “De director corporate control stelt namelijk niet de financiële gegevens op, dat doen de financiële mannen van de dochterondernemingen.”

Q1 cijfers goed ontvangen

IMCD heeft in het eerste kwartaal van 2016 haar resultaten flink verbeterd.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015 steeg de omzet met 23 procent en het operationeel bedrijfsresultaat (ebita) met 28 procent. In die omzetgroei zit wel een effect van de overnames. De autonome omzetgroei was 5 procent. 

Wel was IMCD kritisch op de prestaties van Pacific Azie; de ebita daalde met 3 procent. Tijdens de aandeelhoudersvergadering verklaarde Van der Sikke dat er niets bijzonder speelde in deze regio, maar dat de resultaten vorig kwartaal iets tegen vielen.

Het aandeel sloot na bekendwording van de Q1 cijfers over 2016 op 35,30, een plus 2,3 procent.

 

 
Gerelateerde artikelen