VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zakenbanken, investeringsfondsen en beursorakels, uit alle hoeken komen waarschuwingen dat deze zomer een gevaarlijke tijd is om in aandelen te zitten. Tegelijkertijd staan de meeste westerse beurzen in de plus ten opzichte van het begin van het jaar. Drie redenen om aandelen te vermijden deze zomer en drie redenen om dat niet te doen.

Eerst drie redenen voor terughoudendheid

1. China

Het grote vraagteken dat boven de wereldeconomie en de financiële markten hangt is en blijft de toestand in China. De speculatie over een flinke afwaardering van de Chinese munt is vooralsnog gelogenstraft. Desalniettemin zijn de zorgen over een financiële crisis in China niet van de lucht.


2. De Fed

De neergang van de beurzen in de wintermaanden volgde in feite op de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank in december. Toen de Fed communiceerde dat de onrust op financiële markten reden was om terughoudend te zijn met nieuwe renteverhogingen, begon het herstel. Inmiddels is de Fed de markten echter weer aan het klaarstomen voor nieuwe renteverhogingen. Een verrassende renteverhoging in de zomer zou slecht kunnen vallen op de markt.


3. Groot optimisme onder Amerikaanse beleggers

Ondanks een stroom aan waarschuwingen en negatieve berichten, is het deel van hun belegde vermogen dat Amerikanen in aandelen stoppen op het hoogste punt in decennia. Hetzelfde geldt voor beleggingskredieten. Dit soort wijzen indicatoren wezen in het verleden op overoptimisme en een keerpunt in de markt.


En drie redenen waarom beleggers kunnen hopen op een rustige zomer, of misschien zelfs een zomerrally.


1. Even geen Europese problemen

Met het jongste akkoord tussen Griekenland, de rest van de eurozone en het IMF is het opnieuw oplaaien van de Griekse schuldencrisis voorlopig van tafel. Ook het vooruitzicht dat de Britten tegen een vertrek uit de Europese Unie gaan stemmen, valt goed op financiële markten. Als het referendum met deze uitkomst eenmaal achter de rug is, is het in ieder geval niet Europa dat roet in het eten gooit voor de aandelenbeurs.

 

2. Herstel van de olieprijs

Een drijvende kracht van het pessimisme in de winter was de dalende olieprijs. De olieprijs is ten opzichte van het dieptepunt in februari net boven de 26 dollar al bijna verdubbeld. Ook de afgelopen weken waarin de dollar in de lift zat, steeg de olieprijs door. Over het algemeen leidt een stijgende dollar tot een dalende olieprijs. Mogelijk is hier sprake van een trendbreuk en daarmee een einde aan de periode van olieprijsdalingen die de afgelopen twee jaar tot zoveel onrust heeft geleid.

 

3. De Amerikaanse economie komt weer op stoom

Na een paar matige kwartalen, zijn er signalen van een groeiversnelling in de VS. Cijfers over de huizenmarkt waren deze week beter dan verwacht. Eerder deze maand vielen cijfers over de consumentenuitgaven en de productiesector al mee. Hoewel de bedrijfsresultaten de afgelopen kwartalen matig waren, lijkt de economie als geheel voort te ploegen. Aangezien er een paar maanden geleden nog werd gespeculeerd over een Amerikaanse recessie is dat goed nieuws voor de beurs.