VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 juni 2016

Value8 geeft beleggers veel informatie maar onduidelijkheid blijft

Value8 geeft beleggers veel informatie maar onduidelijkheid blijft
  • Pagina printen
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De aandeelhoudersvergadering van het kleine beursfonds Value8 is uitgedraaid op een marathonzitting. De hoeveelheid informatie waarop topman Peter Paul de Vries beleggers trakteerde was imposant, maar overtuigde niet.

Peter Paul de Vries heeft woord gehouden. De ceo van Value 8 beloofde beleggers extra informatie na het tumult eerder dit jaar naar aanleiding van publicaties op de website Follow the Money. En extra informatie kregen de aanwezige aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering op Beursplein 5.

De onderneming nam ruim de tijd om aandeelhouders te laten onderwijzen door Value8's adviseur over de boekhoudprincipes van IFRS, te verhalen over de stand van zaken bij een aantal deelnemingen, de accountant te laten uitleggen hoe hij diens controlewerkzaamheden had verricht en de recente commotie te adresseren in 30 vragen met bijbehorende antwoorden (hier een selectie). De aanloop tot de vergadering nam daarmee ruim twee uur in beslag;  dat is zelden vertoond in Nederland waar de totale vergadering van menig small cap-fonds minder tijd vergt

Maar er was dan ook het nodige te bespreken. Value8 lag afgelopen tijd onder vuur vanwege de manieren waarop de onderneming zijn winsten rapporteert. Over 2015 heeft Value8 de waarde van zijn belangen in een bonte verzameling bedrijven in totaal met 7 miljoen euro verhoogd. Het zijn deze niet-gerealiseerde herwaarderingen die het bedrijf aan een nettowinst van 5,1 miljoen euro hielpen.

Papieren winst

Lange tijd was niet duidelijk welke belangen op papier meer waard werden en welke motieven aan die herwaardering ten grondslag liggen. Onder meer die twijfel en het uitblijven van adequate antwoorden vanuit de onderneming hebben het aandeel Value 8 hard geraakt, met een koersverlies van dertig procent in anderhalve maand.

Die duidelijkheid kwam er nu uiteindelijk wel, ten dele: Value8 maakte voor het eerste bekend welke deelnemingen op papier in waarde zijn gestegen. Het gaat om de beleggingswebsites van IEX Group (3,3 mln), de lege beurshuls MTY (2,2 mln), consultancy- en detacheringsbedrijf Novisource (1,4 mln) en payroll-bedrijf Source Group (0,5 mln). Al met al blijkt uit deze cijfers dat de winst van Value8 grotendeels uit herwaarderingen bestaat en dat de onderliggende operationele groei blijkbaar nog moet gaan bijdrage aan de winst. 

Dat werpt een schaduw vooruit voor de deelnemingen van Value8. De constatering van de VEB dat Value8 het dividend niet uit de vrije kasstroom kan betalen, pareerde De Vries op zijn bekende luchtige wijze: ‘we leven niet in een pure cashwereld’. Daarbij werd veronachtzaamd dat de vraag van de VEB is ingegeven door de zorg dat er een bepaalde vrije kasstroom moet zijn om de vele verlieslatende bedrijven overeind te houden en dividend te betalen. Of is deze opmerking de voorbode van het extra uitgeven van B-aandelen Value8? 

Op vragen van de VEB in de vergadering – en analist Roel Gooskens eerder – over de ratio achter deze herwaarderingen, kwam niet de gehoopte duidelijkheid. Ceo De Vries liet weten zich comfortabel te voelen bij de opwaartse waarderingen en alle vertrouwen te hebben deze waar te kunnen maken op basis van te verwachten successen bij enkele deelnemingen.

Daarbij maakte hij duidelijk dat niet alle deelnemingen een succes zullen worden. “Ik win liever met 5-2, dan dat ik met 0-0 speel”, zo vertaalde hij het geliefde trail-and-error-adagium van veel ondernemers. Met ‘andere uitslagen’ wordt blijkbaar geen rekening te houden.

Afrekenen

Ook een andere aspect van de traditionele ondernemersmentaliteit is bij De Vries in ruime mate aanwezig: gestaald optimisme. Value8 heeft als doelstelling om binnen vijf jaar in waarde te verdubbelen, wat een groei van 15 procent per jaar impliceert. In een tijd van extreem lage rentes rond nul zijn dat ongelooflijke rendementen.

Het rendement op een belegging is te beschouwen als de risicovrije rente plus een risicopremie. Met de risicovrije rente van nul procent impliceert dit dat het risicoprofiel van Value8 extreem hoog zou moeten zijn. Desgevraagd liet De Vries weten dat hij af te rekenen is op de doelstelling. 

De VEB heeft zich tijdens de vergadering onthouden van stemmen omdat - naast de formele onvolkomenheden van het niet agenderen van de herbenoeming van de bestuurders De Vries en Hettinga - het bestuur en de raad van commissarissen de commotie bij aanvang teveel op z'n beloop hebben gelaten.

Daardoor heeft lange tijd onzekerheid bestaan over de financiële en operationele toestand van de onderneming. Dat moesten De Vries en scheidend voorzitter Peter van der Lugt uiteindelijk ook wel beamen. Dat heeft beleggers geraakt en mag niet meer voorkomen.

 


Gerelateerde artikelen

Belgische machtsgreep bij SnowWorld definitief
Unilever doet in 2017 wat het na de overnamepoging door Kraft Heinz heeft beloofd
Unilever doet in 2017 wat het na de overnamepoging door Kraft Heinz heeft beloofd
01-02-2018

Na de dreiging van een overname door Kraft Heinz ging Unilever razendsnel a…

Lees verder

Aandeelhouders Unilever overname
VEB bereikt aangepaste schikking in Fortis-zaak
Shell geeft signaal dat het er goed voor staat