VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In het cijfergeweld deze week met bedrijven als Shell, Philips, KPN en Arcelor halen de lokale aandelen het nieuws meestal hooguit met een heel kort berichtje. De ontwikkelingen bij Nedap verdienen echter de aandacht, zeker van beleggers.

Vooral doen waar je goed in bent, dat geldt voor elk bedrijf. Nedap lijkt er al een tijdje mee te worstelen.

Het debacle met de stemcomputers wordt het bedrijf door beleggers met een olifantengeheugen nog altijd nagedragen en nu trekt Nedap de stekker uit Energy Systems, waar de ooit zo bejubelde PowerRouter werd ontwikkeld. Per 1 juli zijn de commerciële activiteiten rond de PowerRouter gestaakt en tegen het eind van dit jaar zal Energy Systems zijn opgeheven.

Uitbesteden

Daarnaast gaat Nedap de ‘supply chain’ opnieuw inrichten door een deel van de productie uit te besteden. Het goede nieuws voor beleggers: de winstgevendheid zal er structureel door verbeteren. Als het goed is.

De herinrichting van de supply chain en de afbouw van Energy Systems liggen op schema, kopt het persbericht.

Nedap heeft raamovereenkomsten gesloten met vijf leveranciers die voor het bedrijf gaan produceren in Centraal-Europa en in Nederland. Na die uitbesteding verzorgen gespecialiseerde bedrijven met vestigingen in Nederland de logistiek. Die uitbestede productie start dit jaar, en moet eind 2017 zijn afgerond.

Dit zorgt ervoor dat de kostprijs van producten gemiddeld met ongeveer 10 procent kan dalen. Bij de huidige productie resulteert dit in een jaarlijkse kostenbesparing van minstens 4 miljoen euro. Dat is veel voor Nedap: er staan 6,7 miljoen aandelen uit. De winst per aandeel gaat bij een 4 miljoen hogere winst dus met 60 cent omhoog. Omdat ook het balanstotaal van Nedap kleiner kan worden (machines en installaties kunnen de deur uit, voorraden worden lager) verbetert het rendement op het geïnvesteerde vermogen.

Maar de kost gaat voor de baat: in 2015 werd al ruim 9 miljoen euro aan kosten verantwoord voor de herinrichting van de supply chain en in de eerste helft van dit jaar kwam daar nog wat bij.

Near Field Communication

Nedap is vooral goed met Near Field Communication (NFC). NFC is een contactloze communicatiemethode die gebruikmaakt van een bepaalde frequentie (13,56 MHz) waarmee over afstanden van circa 10 centimeter kan worden gecommuniceerd. Het is de techniek die gebruikt wordt in allerlei pasjes (ov-chipkaart, betaalsystemen), administratie- toegangs- en beveiligingssystemen.

En dat gaat niet slecht. De omzet steeg in de eerste helft van 2016 met 6 procent naar 92 miljoen euro, en zonder Energy Systems was de omzetgroei zelfs 8 procent. De bedrijfswinst exclusief eenmalige posten steeg met 22 procent naar 7,3 miljoen euro en de nettowinst per aandeel bedroeg 0,87 euro.

De systemen voor de uitzendmarkt (Staffing Solutions) ontwikkelen zich goed, net als de marktgroep Healthcare, waar de automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals wordt verzorgd. Ook de Identification Systems (identificatie van voertuigen en personen en voor draadloze parkeersystemen) Library Solutions (RFID-systemen voor bibliotheken) draaien goed, net als de marktgroep Retail (beveiligings- en informatiesystemen voor de detailhandel).

Nedap is tevreden over de ontwikkelingen in de afgelopen maanden en er zijn redenen optimistisch te zijn over de toekomst, hoewel Nedap relatief gevoelig is voor de conjunctuur. De meest recente maatregelen van het management zijn echter gericht op het creëren van aandeelhouderswaarde, en dat is goed.

Het aandeel Nedap reageerde positief op het halfjaarbericht. Bij de huidige koers van net geen 30 euro kost een aandeel zo’n 16 keer de verwachte winst en is het dividendrendement een prettige 4,3 procent.

 

 




Gerelateerde artikelen