VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

26 augustus 2016

Telecommunicatieaandelen zijn weer ruimhartige dividendbetalers

Telecommunicatieaandelen zijn weer ruimhartige dividendbetalers
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het is weleens anders geweest, maar telecommunicatie is weer een sector geworden met aandelen die een hoog dividend geven. Beleggers die op zoek zijn naar inkomsten kunnen daar hun voordeel mee doen.

Helaas is het Nederlandse KPN op dit moment niet de aantrekkelijkste dividendbetaler binnen de sector. KPN keerde vorig jaar weliswaar een eenmalig extra dividend uit, op basis van de verwachting voor dit jaar is het rendement ongeveer 3 procent. Het Nederlandse bedrijf lijkt nu vooral interessant als mogelijke overnamekandidaat.

Voor beleggers die daar niet op willen wachten zijn er mogelijke alternatieven in de grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon, die al jaren fijne dividendbetalers zijn. Uitwijken naar de grotere Europese branchegenoten kan ook.

Het Franse Orange bijvoorbeeld, de wereldwijd actieve aanbieder van mobiele telefonie die tot 2013 als France Télécom door het leven ging. Orange heeft een jaaromzet van ruim 40 miljard euro, waarop dit jaar waarschijnlijk een bedrijfsresultaat van 12,6 miljard euro wordt behaald. De winst per aandeel zal ongeveer op 1 euro uitkomen, waarmee het aandeel net 13 keer de winst doet. Het dividendrendement is bij de huidige koers 4,4 procent.

7 procent

Nog aantrekkelijker als dividendbetaler zijn Telefónica uit Spanje en het Britse Vodafone, dat zich de Europese marktleider mag noemen. Vodafone heeft een dividendrendement van 5 procent. Zowel Orange als Vodafone boekten in de eerste helft van 2016 goede resultaten in Spanje, dat werpt vraag op hoe het dan gaat met het Spaanse Telefónica, want dat is de beste dividendbetaler van allemaal. Bij de huidige koers krijgen beleggers bijna 7 procent.

Telefónica is de grootste telefoonaanbieder van Spanje en ook sterk vertegenwoordigd in Latijns-Amerika, waar onder meer gebruik wordt gemaakt van de merknaam Movistar voor de mobiele diensten. In Duitsland is dochterbedrijf Telefónica Deutschland, waarin het moederbedrijf een controlerend belang van 62 procent bezit, marktleider in mobiele diensten. KPN houdt dankzij de verkoop van E-Plus overigens ook 15 procent van dit dochterbedrijf.

De grote aanwezigheid in Zuid-Amerika biedt Telefónica groeikansen, maar heeft ook risico’s. De tweedekwartaalcijfers van het Spaanse bedrijf vielen wel wat tegen, zeker in vergelijking met de sterke cijfers van Vodafone.

Vodafone en vooral Telefónica lijken op basis van de dividendprognoses op dit moment voor beleggers een goed alternatief voor het wat dure KPN. In Effect 9, die in september verschijnt, leest u een meer uitgebreide analyse van de telecommunicatiesector.

Wordt lid en ontvang Effect gratis 

 

 

 

 

 

 

 


Gerelateerde artikelen

KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
Winstgevendheid KPN in top Europese telecom
27-07-2017

Maar het aandeel blijft relatief duur

Lees verder

kpn telecom
Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
KPN spiegelt sterke dividendstijging voor, maar tijden van weleer zullen niet herleven
07-03-2016

KPN spiegelt aandeelhouders een stijging van het dividend voor. Dat wordt d…

Lees verder

kpn telecom dividend

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}