VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 september 2016

Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente

Curieus effect ECB-beleid: KPN en PostNL kopen eigen schuldpapier tegen negatieve rente
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Europese Centrale Bank heeft met de uitbreiding van het opkoopprogramma naar bedrijfsobligaties de rente op dit soort leningen verder omlaag gedrukt. Op veel schuldpapier zit nu negatief rendement met als curieus gevolg dat bedrijven tegen negatieve rente eigen obligaties opkopen.

Zowel KPN als PostNL doet dat namelijk. KPN heeft onlangs een obligatieterugkoop afgerond, PostNL heeft er net een aangekondigd.

KPN maakte deze week de resultaten bekend. Het concern heeft de terugkoopactie door de grote interesse vergroot van de aanvankelijk geplande 750 miljoen euro naar 1 miljard euro.

De prijs die het concern hiervoor betaalt ligt aanzienlijk boven pari. Dat wil zeggen dat de couponrente op de obligaties hoger is dan de marktrente. De prijs is in dit geval zelfs zoveel hoger dat het aankooprendement op het merendeel van de obligaties die KPN terugkoopt negatief is.

PostNL
Voor PostNL geldt hetzelfde. Het postconcern kondigde aan voor 400 miljoen euro obligaties terug te willen kopen. Voor de in euro’s genoteerde obligaties gaf PostNL vast aan hoeveel het gaat betalen. Deze prijs komt neer op een negatief rendement van 0,15 procent.

Als KPN en PostNL ‘gewone’ investeerders waren geweest, dan hadden ze in feite geld uitgeleend tegen een negatieve rente. Prijs en rendement van obligaties bewegen tegengesteld. De bedrijven kopen dus tegen een behoorlijk hoge prijs obligaties terug.

Uit het feit dat ze dit doen lijkt te spreken dat de bedrijven verwachten dat de rente nog wel even laag zal blijven. In het geval van KPN gaat het om obligaties met resterende looptijden tot acht jaar. Bij PostNL om obligaties die volgend jaar en in 2018 aflopen.

Negatief
In navolging van grote hoeveelheden schuldpapier van Europese overheden, is ook de rente op schuldpapier van een scala aan bedrijven nu dus negatief. Begin dit jaar begon dit met de concerns met een grote kredietwaardigheid zoals Shell en Nestle.

Inmiddels is dat doorgesijpeld naar bedrijven als KPN en PostNL. PostNL zit met zijn kredietwaardigheid een flink aantal stappen onder deze giganten. KPN wordt door de kredietbeoordelaars zelfs maar net in de categorie ‘investment grade’ geplaatst.

Het opkoopprogramma van de ECB drukt grote hoeveelheden schuld in negatief terrein, eerst staatsschuld, nu bedrijfsschuld. Of dat allemaal veel uithaalt om de economie in de eurozone aan te jagen is en blijft een open vraag.

 


Gerelateerde artikelen

Stijgende rente in de VS is stap richting normalisering centrale bankbeleid
Stijgende rente in de VS is stap richting normalisering centrale bankbeleid
15-12-2017

Onder vertrekkend voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen zijn de no…

Lees verder

rente groei FED
Shell geeft signaal dat het er goed voor staat
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
KPN heeft geen spreiding meer en dat is te zien aan de resultaten
27-10-2017

KPN is sinds de verkoop van de Belgische en Duitse activiteiten geen intern…

Lees verder

kpn orange omzet
Europese aandelen: telecom, vastgoed, media, detailhandel en voeding blijven achter
Europese aandelen: telecom, vastgoed, media, detailhandel en voeding blijven achter
10-10-2017

Bijna een jaar geleden begonnen aandelen aan een flinke opmars. Maar de sti…

Lees verder

opkoopprogramma beurskoers aandelen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}