VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 september 2016

Hillary Clinton wint eerste debat. Beurzen halen opgelucht adem

Hillary Clinton wint eerste debat. Beurzen halen opgelucht adem
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Vannacht was het eerste rechtstreekse duel tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump, waar de Amerikanen op 8 november voor naar de stembus gaan. Volgens een poll op CNN direct na het debat vond 62 procent van de kijkers dat Clinton het beter deed, 27 procent vond Trump overtuigender.

Trump werd door Clinton vaak in het defensief gedrukt, verloor zichzelf in details en kwam minder gecontroleerd en presidentieel over dan Clinton, schreef Amerika-correspondent Gerben van der Marel vanmorgen in het Financieele Dagblad. 

Op de financiële markten waren er ook al gevolgen: de Mexicaanse peso werd meer waard ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De laatste weken daalde de peso steeds bij berichten dat Trump zijn achterstand in de peilingen aan het goedmaken was. Trump wil een muur bouwen op de grens met Mexico, een idee dat de economie van dat land natuurlijk geen goed zal doen. Voor de Amerikaanse economie is het overigens ook geen goed idee, daar zijn economen het doorgaans over eens. 

Vanmorgen openden de beurzen in Europa voorzichtig hoger, maar het gaat wat ver om dat aan deze kleine overwinning van Clinton toe te schrijven. Het lijkt vooral een herstel van de stevige klappen die de beurzen hier opliepen door de problemen bij Deutsche Bank

In Effect 9 deed Gerben van der Marel vanuit de VS uitgebreid verslag van de onzekerheid op de financiële markten als gevolg van de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Beleggers houden hun hart vast voor een eventuele overwinning van Donald Trump. Moody’s houdt in het donkerste scenario rekening met een bloedbad op de beurs in de eerste twee jaren van zijn presidentschap met een beurscorrectie van tientallen procenten. 

Volgens zakenbank UBS houden de rijke particuliere beleggers een recordhoeveelheid contanten aan de zijlijn. Ze willen niet vol in aandelen zitten in een beursmalaise. Als een verkiezing van Trump de beurzen naar beneden jaagt willen ze contanten beschikbaar hebben voor een koopjesjacht. Van de 2300 ondervraagde klanten verwacht 84 procent dat de verkiezingen hun vermogen zal beïnvloeden. 

Lees de volledige analyse van Gerben van der Marel in Effect 9. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 


Gerelateerde artikelen

De waardeloze beleggingstips rond de Amerikaanse presidentsverkiezing
De waardeloze beleggingstips rond de Amerikaanse presidentsverkiezing
09-11-2016

Hoewel veel analisten, net als de meeste opiniepeilers, voorspelden dat Hil…

Lees verder

Verkiezingen Amerika
Drie aandelen die kunnen profiteren van een overwinning van Hillary Clinton
Drie aandelen die kunnen profiteren van een overwinning van Hillary Clinton
14-10-2016

Beurs doet het vaak beter onder Democratische president

Lees verder

Verkiezingen Amerika

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}