VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ajax had halverwege dit jaar zo’n zeventig miljoen euro op de bankrekening staan. Geld dat de beursgenoteerde voetbalclub bij voorkeur investeert in de jeugdopleiding.

Dat bleek recent tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. “We willen dat geld investeren in het voetbal”, zei president-commissaris Leo van Wijk.

Een belangrijke wens van de beursgenoteerde voetbalclub, die momenteel op de Amsterdamse beurs ruim 160 miljoen euro waard is, is om het trainingscomplex De Toekomst uit te breiden. Dit dreigt volgens Van Wijk, voormalig directievoorzitter van KLM en bestuurder van fusieproduct Air France KLM, uit zijn voegen te barsten.

Maar dit proces verloopt stroperiger dan gehoopt, mede omdat Ajax met twee verschillende gemeenten van doen heeft, Ouder-Amstel en Amsterdam.

Een andere veelgehoorde optie is de aankoop van het resterende belang in de Amsterdam ArenA. Hiervoor is het echter noodzakelijk om te weten wat de overige aandeelhouders met hun belang willen. Dit proces is momenteel gaande, zo viel tijdens de bijeenkomst te beluisteren.


“Piekbedrag”
Financieel directeur Jeroen Slop probeerde het kassaldo overigens nog wel te nuanceren door erop te wijzen dat dit “het piekbedrag is”.

In de loop van het seizoen daalt dit bedrag volgens hem met zo’n 15 à 20 miljoen euro.

Maar Ajax blijft ruim in het geld zitten. Want wat nog niet in de laatste cijfers is opgenomen, zijn de transfersommen van enkele spelers. Zo heeft Ajax in de tweede jaarhelft inmiddels al een aanzienlijk deel van de transfersom van de in augustus aan Napoli verkochte spits Arek Milik ontvangen. Milik werd voor een astronomisch bedrag van 32 miljoen euro aan de Italianen verkocht.

Ook voor de in diezelfde maand naar Barcelona getransfereerde doelman Jasper Cillissen ontvangt Ajax minimaal 13 miljoen euro.

 

Eigen jeugd
De bankrekening zal niet snel meer worden aangesproken voor het aantrekken van duurbetaalde voetballers.

Het bestuur van de club, waarvan voormalig doelman Edwin van der Sar als algemeen directeur en Marc Overmars als directeur spelersbeleid deel uitmaken, wil het gedachtegoed van Johan Cruijff in ere houden.

“Die strategie staat en daar wordt niet aan getornd”, aldus Van Wijk. Ajax blijft jeugdspelers opleiden en laat ze doorbreken in het eerste elftal om ze vervolgens aan een buitenlandse club te verkopen.

Toch is momenteel maar een gering aantal zelf opgeleide spelers een vaste waarde in Ajax 1.

Spelers als Bazoer, Tete, Riedewald en El Ghazi waren tot voor kort Oranje-internationals die een aanzienlijke transferwaarde vertegenwoordigden, maar moeten onder de nieuwe hoofdtrainer Peter Bosz genoegen nemen met een plek op de reservebank.

Het verweer van Overmars dat de waarde van andere spelers daarmee juist weer toeneemt overtuigde niet, temeer omdat er met Bertrand Traoré nu ook een huurling (van Chelsea) de eigen jeugd op de bank houdt.

 

Behoeden
Overmars bleek zich overigens wel te ergeren aan de gretigheid waarmee buitenlandse clubs op steeds jongere jeugdspelers jagen.

Zo heeft Manchester United naar verluidt twee scouts in dienst die zich full-time op Ajax richten.

Overmars en Van Wijk benadrukten dat Ajax jeugdspelers niet alleen wil behouden, maar ze ook in hun eigen belang wil behoeden voor een voortijdige stap naar het buitenland.

 

“Debacle van Doetinchem”
Na vier opeenvolgende kampioenschappen beleefde Ajax in het seizoen 2015-2016 sportief gezien een slecht jaar.

In het bekertoernooi werd verloren van aartsvijand Feyenoord, Europees kon Ajax geen potten breken en tot overmaat van ramp werd het kampioenschap op de laatste speeldag vergooid.

Ook bij bestuur en commissarissen kwam deze laatste teleurstelling hard aan. Scheidend directievoorzitter Dolf Collee, die door Van der Sar is opgevolgd, sprak van het “debacle van Doetinchem” dat hij nooit zal vergeten.

Ook oud-trainer Frank de Boer zal zich een ander seizoenseinde hebben voorgesteld. Na een kleine zes seizoenen hoofdtrainer van Ajax te zijn geweest, hield hij het voor gezien. Hij belandde vervolgens als hoofdcoach bij Inter Milaan, maar werd daar twee weken geleden ontslagen.

Om De Boer voor zijn prestaties te eren was het jaarverslag aan hem gewijd. Het is mede aan hem te danken dat Ajax er financieel zo goed voor staat, al laat het jaarverlies van 0,7 miljoen euro zien dat de afhankelijkheid van de Champions League en transferinkomsten groot is.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen