VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM Offshore en andere oliedienstverleners zagen in 2016 hun omzet afnemen, maar de winstmarges verbeterden.

Door de lage olieprijs zijn de investeringen in de winning van olie en gas op zee sterk gedaald. Ook dienstverleners aan de olie-industrie, zoals SBM Offshore, zijn hierdoor hard geraakt. Maar hoewel de omzetten in 2016 nog daalden werden de meeste bedrijven winstgevender.

SBM Offshore publiceerde deze week zijn jaarcijfers. Eerder hebben al verschillende Amerikaanse sectorgenoten dat gedaan. We zetten SBM naast twee andere bedrijven: Schlumberger, de grootste dienstverlener aan de olie-industrie ter wereld, en Diamond Offshore, een bedrijf dat boorinstallaties voor de diepste oceanen levert. 

  SBM Offshore Diamond Offshore Schlumberger
Omzet 2015 ($ mrd) 2,7 2,4 35,5
Omzet 2016 ($ mrd) 2,3 1,6 27,8
Omzetdaling in 2016 -15% -33% -22%

 

Omzetduikeling 2016

Deze drie bedrijven hebben vorig jaar allemaal te maken gehad met scherpe omzetdalingen. Bij SBM viel het met 15 procent eigenlijk nog wel mee. Opvallend is dat er het vierde kwartaal tekenen van herstel waren. Schlumberger en Diamond Offshore zagen de omzet kwartaal-op-kwartaal zelfs toenemen.

Schlumberger profiteerde vooral van het aantrekken van de investeringen in de Amerikaanse schalie-industrie en in het Midden-Oosten. De twee andere bedrijven zijn alleen maar actief op zee en hadden daar dus weinig aan.

 

Marges

De sector probeert door de moeilijke tijden te komen door flink in de kosten te snijden. Schlumberger heeft negen kwartalen met kostenbesparingen achter de rug.

Gezien de ontwikkeling van de brutomarges lijkt het te werken. Diamond Offshore ging van een negatieve marge in het laatste kwartaal van 2015 naar plus 27 procent in dezelfde periode vorig jaar. SBM haalde over heel 2016 een brutomarge van 39 procent, tegen 27 procent een jaar eerder.

 

Dividend

Ondanks de slechte marktomstandigheden genereerde Schlumberger vorig jaar een vrije kasstroom van 2,5 miljard dollar. SBM Offshore zag de vrije kasstroom in de eerste jaarhelft positief worden. Beide bedrijven keren dan ook dividend uit en hebben een aandeleninkoopprogramma. Dit geldt niet voor Diamond Offshore dat sinds eind 2015 geen dividend meer uitkeert.

 

Vooruitzichten

Hoewel de olieprijsdaling een jaar geleden al tot stilstand is gekomen voorziet Schlumberger nog geen herstel. 2017 wordt opnieuw een jaar met weinig investeringen. Dit komt deels doordat budgetten voor dit jaar al zijn vastgesteld en voor de olieprijs positieve ontwikkelingen zoals een productiebeperking door de OPEC pas recent zijn afgesproken. De marktleider denkt ook dat de markt het eerst op het Noord-Amerikaanse vasteland zal herstellen.

SBM-topman Bruno Chabas liet in het Financieele Dagblad optekenen dat hij ook niet verwacht dat het herstel snel zal gaan. Hij voorziet dat dit jaar maximaal zeven nieuwe contracten op de markt komen voor de drijvende productiefaciliteiten die SBM levert, terwijl dit een paar jaar geleden nog het dubbele was. Daarentegen kwamen er vorig jaar geen enkele nieuwe contracten op de markt. Chabas spiegelde ook een verslechtering van de resultaten voor ten opzichte van 2016.

 

Koersontwikkeling

In de koersontwikkeling van de aandelen is duidelijk een onderscheid tussen de dividendbetalers Schlumberger en SBM Offshore aan de ene kant en Diamond Offshore aan de andere kant. Het laatste aandeel is het afgelopen jaar met 15 procent gedaald. Ten opzichte van vijf jaar geleden staat dit aandeel zelfs 75 procent in de min. SBM staat min of meer onveranderd ten opzichte van vijf jaar geleden en is het afgelopen jaar zo’n 20 procent gestegen. Hetzelfde geldt voor Schlumberger.

Doordat de kostenbasis belangrijk verlaagd is zijn SBM Offshore, Diamond Drilling en Schlumberger drie aandelen die in 2017 sterk kunnen profiteren van een stijgende olieprijs. Maar die laat zich erg moeilijk voorspellen. Het blijven dan ook aandelen met een bovengemiddeld risico. Risicomijdende beleggers kunnen deze aandelen dan ook beter mijden.  


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen